Start van hoofdcontent

Politiek

nl

GroenLinks en D66 populairst onder studenten

7 maart 2018, 13.07 uur

GroenLinks en D66 zijn veruit de populairste politieke partijen onder Amsterdamse studenten. Ruim de helft van de studenten heeft een voorkeur voor een van de partijen. Dat blijkt uit een peiling van Onderzoek, Informatie en Statistiek (OIS).

Voor het onderzoek werden 322 studenten rond onderwijsgebouwen gevraagd naar hun stemvoorkeur. Onder de 674.000 Amsterdamse kiesgerechtigden vallen 80.000 18 tot 25-jarigen. In totaal goed voor zo'n vijf zetels in de raad.

Studenten vinden GroenLinks met 30 procent van de stemmen het meest aantrekkelijk, gevolgd door D66 (24%). In het Wetenschappelijk Onderwijs (WO) zijn beide partijen nog iets sterker vertegenwoordigd (33% en 30%).

In het HBO is GroenLinks met 26 procent de grootste, gevolgd door DENK (16%), D66 en PvdA (beiden 14%). Volgens de onderzoekers hangt dat samen met het feit dat er in het HBO meer kiezers met een Turkse en Marokkaanse achtergrond zijn.

De studenten vinden - niet geheel verrassend - onderwijs het belangrijkste thema, gevolgd door milieu en zorg en de woningmarkt. WO-studenten vinden milieu en onderwijs nog iets belangrijker dan HBO-studenten. Onder de HBO'ers is er meer spreiding over onderwerpen als werkgelegenheid, armoede en criminaliteit.

Een op de vijf ondervraagde studenten weet nog niet op welke partij zij gaan stemmen.