Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Opgravingen Noordzuidlijn tentoongesteld: 'We hebben een nieuw museum'

8 maart 2018, 20.03 uur

Tijdens de bouw van de Noordzuidlijn is de ene na de andere archeologische vondst gedaan. Ongeveer 700.000 stukken zijn uit de grond opgegraven: de grootste 'schat' ooit. Stadsarcheoloog Jerzy Gawronski en kunstenaar Daniel Dewar selecteerden de 10.000 mooiste stukken voor een tentoonstelling.

'We hebben allerlei manieren toegepast om de voorwerpen die in de grond zaten eruit te halen', vertelt Gawronksi. Het oudste gevonden voorwerp dateert van ruim 800 jaar geleden, maar ook recente voorwerpen worden tentoongesteld op het nog te openen metrostation Rokin.

Verbonden met de stad
Over de volgorde is goed nagedacht. De vonsten zijn in tien stedelijke thema's verdeeld, zoals 'roken' en 'communiceren'. De archeoloog wilde door deze indeling laten zien hoe de stukken verbonden zijn met het leven de stad. Ook wethouder Litjens kwam kijken. 'Het is echt een verrijking, we hebben er een museum bij', zegt hij. 

Als het allemaal goed gaat wordt het station op 22 juli geopend - en daarmee is dan ook de tentoonstelling geopend voor publiek.