Politiek

NL
V

GroenLinks sluit DENK uit om uitlatingen Kuzu

13 maart 2018, 08.23 uur · Aangepast 13 maart 2018, 11.40 uur · Foto: DENK

De Amsterdamse fracties van GroenLinks en DENK gaan niet samenwerken in een coalitie. Dat sluit GroenLinks-voorman Rutger Groot Wassink van GroenLinks op voorhand uit, meldt De Telegraaf.

De kwestie van de Armeense genocide staat tussen de partijen in. De landelijke fractievoorzitter van DENK, Tunahan Kuzu, verkondigde eerder op de Turkse televisie dat kandidaat-raadsleden hun opinies rondom het hete hangijzer kenbaar moesten maken. Later werden ook Tweede Kamerleden met een Turkse achtergrond door het slijk gehaald op Turkse televisie.

'Ik vind dat Amsterdamse politieke partijen een strakke lijn moeten hanteren na de aanval op deze Nederlandse Kamerleden. Met zo’n uitspraak maak je het voor mij onmogelijk om samenwerking aan te gaan', zegt Groot Wassink tegen De Telegraaf

Afstand nemen
Hoewel andere partijen niet zo ver gaan als GroenLinks, hebben vrijwel alle grote partijen moeite met de aanvoerder van DENK. Zolang de Amsterdamse afdeling geen afstand neemt van Kuzu's 'etnisch profilering', willen ook SP, D66, VVD en PvdA niet samenwerken. 

DENK heeft vooralsnog niet gereageerd.