Politiek

NL
V

Lijsttrekkers boos op D66 om 'leugen' in Kieskompas

17 maart 2018, 12.37 uur · Aangepast 17 maart 2018, 14.00 uur · Foto: AT5

Vier lijsttrekkers hebben een brief gestuurd naar het bedrijf achter stemhulp Kieskompas. Ze maken bezwaar tegen een standpunt van D66 dat niet zou kloppen.

Een van de dertig stellingen van het Amsterdamse Kieskompas luidt: 'Er moeten meer sociale huurwoningen worden gebouwd in Amsterdam'. D66 geeft aan dat de partij het daarmee eens is. Maar de leiders van PvdA, GroenLinks, SP en VVD vinden dat een leugen.

Lees ook: Andere partijen halen hard uit naar 'onbetrouwbaar' D66: 'Kei- en keihard genaaid'

'De positionering van D66 verwondert ons vooral omdat D66 in haar handelen in de gemeenteraad de afgelopen jaren het tegenovergestelde heeft laten zien. Net als in hun verkiezingsprogramma en in uitspraken gedaan in verkiezingsdebatten', schrijven de vier lijsttrekkers. Ze dragen zes voorbeelden aan waaruit dit zou blijken.

Aanpassen
'Op basis van deze informatie, vragen wij u om de positionering van D66 op dit punt aan te passen aan het reële standpunt van de partij', aldus de PvdA, GroenLinks, SP en VVD.

Lees ook: Laatste peiling OIS voor verkiezingen: 'GroenLinks wordt de grootste partij van Amsterdam'

D66-lijsttrekker Reinier van Dantzig zegt in een reactie tegen AT5 dat het antwoord op de stelling, zoals die door Kieskompas is geformuleerd, gewoon klopt. Hoewel zijn partij inzet op middenhuur en dus een lager percentage sociale huurwoningen bij nieuwbouw, zou D66 wel dusdanig méér bouwen dat de totale productie sociale huurwoningen omhoog gaat. Jaarlijks zouden er 3750 sociale huurwoningen bijkomen.

'Als daar onduidelijkheid over was, dan hadden de lijsttrekkers mij ook kunnen bellen. Of het verkiezingsprogramma lezen. We hebben allemaal elkaars telefoonnummer. Ik leg het ze graag uit', aldus Van Dantzig over de brief van zijn collega's.