Duizend demonstranten lopen omstreden anti-racismemars naar Museumplein

0
Whatsapp

Stad

Duizend demonstranten lopen omstreden anti-racismemars naar Museumplein

18 maart 2018, 13.12 uur · Aangepast 18 maart 2018, 17.00 uur

Zo'n duizend demonstranten lopen vanmiddag een anti-racismemars vanaf de Dam naar het Museumplein. Een coalitie van linkse partijen en actiegroepen betogen daar vanmiddag tegen Forum voor Democratie, de PVV en andere 'racistische partijen'. De betogers verzamelden zich rond 13.00 uur op de Dam.

Gemeente en politie hebben aan de demonstratie strenge voorwaarden verbonden. Zo zijn onder meer verstevigde spandoeken, stokken, beschermende kleding en vuurwerk verboden. De politie houdt rekening met tegendemonstraties. De betoging zal rond 16.00 uur afgelopen zijn.

Lees ook: Omstreden anti-racisme-demonstratie trekt door de stad

Het Comité 21 Maart, vernoemd naar de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie, organiseert de betoging al sinds de jaren negentig. Maar toen de organisatie dit jaar het thema bekendmaakte, ontstond er commotie. 'Geen racisten in de raad', luidde de leus. De pijlen werden specifiek gericht op Forum voor Democratie en de PVV.

Honderden lopen omstreden anti-racismemars naar Museumpleinhttps://t.co/nMgM5QcO0c pic.twitter.com/RL4LmQnDHR

— AT5 (@AT5) March 18, 2018

Forum voor Democratie
Forum voor Democratie heeft besloten op een ludieke manier te reageren op de mars. Partijleider Thierry Baudet zit samen met partijgenoten Theo Hiddema en Annabel Nanninga op een verwarmde rondvaartboot. Ze hopen vanaf hun 'Love boat' naar de actievoerders op de kant te kunnen zwaaien. 'Waar haat, intolerantie en geweldsdreiging door de straten marcheren, komt #FVD op voor verbinding, verdraagzaamheid en democratie', zo schrijft Baudet op Twitter.

Met @THiddema en @ANanninga aan boord van de FVD LIEFDE om te varen door de grachten. Waar haat, intolerantie en geweldsdreiging door de straten marcheren, komt #FVD op voor verbinding, verdraagzaamheid en democratie. #loveboat #fvdliefde pic.twitter.com/GuJrvLmHbj

— Thierry Baudet (@thierrybaudet) March 18, 2018
Whatsapp