Stad

Strandpaviljoen Blijburg sluit na deze zomer: 'We kunnen niet overleven tussen het bouwgeweld'

11 april 2018, 17.02 uur · Aangepast 11 april 2018, 17.15 uur

Whatsapp

Na vijftien jaar sluit strandpaviljoen Blijburg op 1 oktober de deuren op de huidige plek. Op de plek van het bekende paviljoen komen nieuwe woningen.

Halverwege dit jaar wordt er begonnen met het vijfde eiland van IJburg in het IJmeer. Dit eiland krijgt de toepasselijke naam Strandeiland. Er gaat voor zeker 200 miljoen euro aan zand en stenen worden gestort in het water. De zwemlocatie gaat in de zomer van 2019 naar een nieuwe plek op het Strandeiland. Uiteindelijk moeten er 20.000 mensen wonen in 8000 huizen.

Eerder sluiten
En dat betekent dat drie jaar na de opening op deze plek Blijburg alweer moet stoppen. Bij het afsluiten van het huurcontract in 2014 was er sprake van een huurtermijn van ruim 12,5 jaar op de huidige locatie. Tussen het strandpaviljoen en de gemeente zijn afspraken gemaakt over de vervroegde sluiting op deze locatie.

Lees ook: Strandtent Blijburg is terug en mag 12 jaar blijven

Oprichtster van Blijburg Stanja van Mierlo noemt de vervroegde sluiting jammer. 'Maar Blijburg kan niet overleven in het bouwgeweld dat er straks aankomt. De passie om mensen bij elkaar te brengen met mooie culturele en zonnige evenementen blijft. Natuurlijk denken we na hoe we de community in de toekomst blij kunnen maken, maar in welke vorm dat is, weten we nog niet.'

Blijburg komt terug
Tussen het strandpaviljoen en de gemeente is afgesproken dat Blijburg in de toekomst terug kan komen op een definitieve locatie. Hoe snel de bouw zal gaan en wanneer die tijd komt, kan de gemeente nu nog niet zeggen. Het kan tussen de vijf en tien jaar duren. Van Mierlo: 'Voor ons is dat een erg lange periode. Maar als de gemeente een Blijburg-waardige locatie aanbiedt, komen we graag terug.'

Whatsapp