Start van hoofdcontent

112

nl

Cameratoezicht in Wildemanbuurt: 'Veiligheid op straat onder grote druk'

20 april 2018, 19.32 uur · Aangepast 20 april 2018, 19.47 uur · Foto: AT5

Diefstallen, inbraken en zelfs heftige berovingen. Het zijn een aantal redenen waarom waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen heeft besloten cameratoezicht in te stellen in de Wildemanbuurt (Osdorp, Nieuw-West). Volgens de burgemeester staat de 'veiligheid op straat onder grote druk'.

'In deze wijk is sprake van een integraal probleem, zowel op sociaal, economisch als fysiek gebied. Er hebben zich het afgelopen jaar drie ernstige misdrijven voorgedaan. De meldingsbereidheid in de wijk is gering, uit angst voor represailles', aldus Van Aartsen in een brief aan de gemeenteraad.

De burgemeester doelt daarmee op een heftige beroving in februari vorig jaar, een gewapende overval waarbij werd geschoten in november vorig jaar en een beroving met een mes in februari van dit jaar.

Lees ook: Dunne overvaller slaat slag bij Poolse supermarkt Osdorper Ban
Lees ook: Onder schot gehouden winkeleigenaar gaat in discussie met overvaller in Osdorp

Maar er is veel meer mis in de buurt. Zo is er een jeugdbende actief die verantwoordelijk is voor auto- en woninginbraken in de buurt. Daarnaast houden de jongeren zich bezig met het dealen van drugs. Het aantal drugsincidenten is sinds 2016 dan ook verdubbeld. 

Toeristen lastig gevallen
Ook de bezoekers van een hotel in de Wildemanbuurt zijn niet meer veilig. 'Toeristen worden veelvuldig het slachtoffer van auto-inbraken en zakken- en tassenrollerij. Daarnaast wordt hen drugs aangeboden op de looproute naar het openbaar vervoer', vertelt Van Aartsen. 

Het cameratoezicht is een aanvulling op een tal van maatregelen. Zo wordt de Wildemanbuurt een 'ontwikkelbuurt' waar extra aandacht op komt te liggen. De meldingsbereidheid moet daarmee worden vergroot waardoor het aantal incidenten gaat dalen.

Osdorp sowieso onveiliger
De burgemeester stipt in zijn brief aan dat heel Osdorp sowieso slechter scoort op veiligheidsgebied. 'Zowel op de veiligheidsindex, criminaliteitsteitsindex, overlastindex en onveiligheidsbelevingsindex voor de buurtcombinatie Osdorp, waar de Wildemanbuurt een onderdeel van is, wordt hoger gescoord dan het Amsterdams regiogemiddelde', besluit Van Aartsen.