Start van hoofdcontent

Politiek

NL
V

Autoluw centrum: weghalen stoplichten, 30 km-zone en eenrichtingsverkeer

3 mei 2018, 00.16 uur · Foto: Google Streetview

De gemeente wil delen van het centrum en wijken daaromheen zoveel mogelijk autoluw maken en meer ruimte creëren voor fietsers, voetgangers en trams. Daarvoor zijn er nieuwe maatregelen nodig om de drukte bij knelpunten te laten afnemen, schrijft het college van burgemeester en wethouders.

De gemeente heeft in 2016 een grootschalig kentekenonderzoek gedaan. In het gebied rond de Nassaukade en Stadhouderskade zijn in twee weken tijd de bewegingen van meer dan 40 miljoen voertuigen in kaart gebracht. Daaruit blijkt dat 40 tot 60 procent van het autoverkeer in de wijken rond de Stadhouderskade en de Nassaukade geen bestemmingsverkeer is voor die wijken. Amsterdam wil dat verkeer zoveel mogelijk over de hoofdwegen rond de wijken leiden. Zo komt er meer ruimte voor fietsers, voetgangers en OV.

Zes autoluwe buurten
De stad wordt opgedeeld in zes autoluwe buurten: Centrum, Westerpark, Oud West, Museumkwartier, Pijp en Plantage. Het is de bedoeling dat doorgaand verkeer in die wijken wordt geweerd. Er zullen maatregelen worden genomen zoals eenrichtingsverkeer en 30 kilometer-zones.

Lees ook: Wethouder om tafel met TomTom en Google in strijd tegen drukke binnenstad

Overvolle hoofdwegen
Verkeer dat niet per se door de wijken moet, kan gebruik maken van de hoofdwegen om die wijken heen, zoals de s100. Maar de gemeente ziet ook dat veel verkeer juist de routes door de wijken neemt om de overvolle hoofdwegen te ontwijken. Op de hoofdwegen zal dus extra capaciteit moeten komen.

Lees ook: Amsterdamse files kosten bedrijfsleven jaarlijks 18,6 miljoen euro

Heffing voor automobilisten
Volgens het kentekenonderzoek zijn er op hoofdwegen als de Overtoom (s106) en de Stadhouderskade (s100) maar liefst zeven knelpunten gemeten. Er zijn hier maatregelen nodig zoals het verwijderen of aanpassen van verkeerslichten. Muntplein wordt in de brief van het college vaak genoemd als succesvol voorbeeld. Een andere maatregel om verkeer op bepaalde knelpunten te weren is het rekenen van een financiële heffing. Maar, zegt het college ook, dat is een methode die nog ontwikkelt moet worden en dat heeft een lange voorbereiding nodig. Binnen het regeerakkoord is daar wel ruimte voor gegeven. 

Autovrije stad
Concerete plannen heeft het college nog niet. Dit zijn slechts voorstellen van het college. De grootste partij op dit moment, GroenLinks, is een groot voorstander van een autoluwe stad. In hun campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen had de partij zelfs een autovrije stad als belangrijk speerpunt.