Start van hoofdcontent

Stad

nl

Actiegroep ziet volledig af van lawaaiprotest

4 mei 2018, 11.51 uur · Aangepast 4 mei 2018, 12.24 uur · Foto: frank buis

Actiegroep Geen 4 Mei Voor Mij ziet volledig af van een lawaaidemonstratie tijdens of voor de Dodenherdenking. 'Onze boodschap maakt de meeste impact door nu ons lawaaiprotest af te blazen, ons doel is bereikt', meldt de actiegroep in een persbericht.

'De beerput is open gebroken, het onderwerp staat op de kaart. Kijk maar wat je er mee doet', aldus woordvoerder Rogier Meijerink in een statement. Volgens Meijer worden er vier miljoen Nederlandse oorlogsslachtoffers uit onze geschiedenis geweerd.  

Lees ook: Burgemeester: 'Lawaaidemonstratie' tijdens dodenherdenking is strafbaar

Gebiedsverbod Dam
Gisteren zette de rechter al een streep door de demonstratie die eerder was verboden door de burgemeester. Meijerink kondigde na de uitspraak van de rechter nog aan om gewoon door te gaan met zijn protest. 'Als slachtoffers van Auschwitz hun moment stilte dan niet kunnen beleven, is dat maar zo', zei hij toen. Meijerink kreeg een gebiedsverbod opgelegd voor de Dam en een groot gebied eromheen.

Lees ook: Actiegroep ziet af van lawaaidemonstratie tijdens Dodenherdenking, vooraf wil groep wel lawaai

Openbare orde in geding
De gemeente verbood de demonstratie omdat de openbare orde in het geding is als het protest door zou gaan. Ook de politie gaf al aan verstoringen niet te tolereren. 'Daar handelen we ook op. We zitten er bovenop om alles te monitoren en hopen op een rustige herdenking', zei een woordvoerder tegen AT5.

Lees ook: Marron United: 'Met ruim 100 man in hesje aanwezig tijdens Dodenherdenking'

Niet naar Dam
Geen 4 Mei Voor Mij kondigde vorige maand aan een lawaaidemonstratie te willen houden tijdens de Nationale Dodenherdenking op de Dam. Volgens hen heeft de herdenking een racistisch karakter en worden er alleen witte oorlogsslachtoffers herdacht. Slachtoffers in Nederlands-Indië zouden niet worden herdacht, meent de actiegroep. Op hun Facebookpagina roepen de activisten de mensen op die zouden deelnemen aan het protest om niet naar de Dam te komen.