Start van hoofdcontent

112

NL
V

Hoger beroep zaak-Knokkestraat: fors hogere straffen voor Youssef O. en Rami M.

4 mei 2018, 12.52 uur · Aangepast 4 mei 2018, 13.17 uur

De rechter heeft Youssef O. en Rami M. in hoger beroep veroordeeld tot celstraffen van 15 en 10 jaar wegens het voorbereiden van een liquidatie in het voorjaar van 2015 in Nieuw-West.

O. en M. werden, samen met twee andere mannen, in de vroege ochtend van 1 februari van dat jaar klemgereden door een arrestatieteam in de Knokkestraat. De twintigers reden in een gestolen BMW met twee kalasjnikovs, munitie, een jerrycan benzine en een flare.

De rechtbank achtte in mei 2016 bewezen dat het viertal onderweg was om iemand te liquideren en legde het viertal celstraffen op tussen de 8 en 12 jaar. Youssef en Rami gingen in hoger beroep. In dit hoger beroep hoorden ze opnieuw straffen tot 12 jaar tegen zich eisen. Het hof kwam echter tot een hogere straf, onder meer op basis van gekraakte pgp-gesprekken.

'Het hof heeft zwaar getild aan de ernst van de feiten en aan de onverschrokken houding van O. en M. Die houding blijkt onder meer uit hun vasthoudendheid, de inhoud van de versleutelde communicatie en hun verzet tegen hun aanhouding', meldt het gerechtshof. 

Lees ook: Gesprekken 'liquidatieteam': 'Morgen gaan we hem vegen'

Youssef, tegen wie de hoogste straf was geëist, wordt ook verdacht van betrokkenheid bij de aanslag op crimineel Chahid Yakhlaf, eind 2014. Yakhlaf wist toen te ontkomen, maar werd later alsnog geliquideerd bij een tweede poging.