Start van hoofdcontent

112

NL
V

Schreeuwende man Dodenherdenking is 55-jarige Amsterdammer

5 mei 2018, 01.30 uur · Aangepast 5 mei 2018, 01.45 uur

De schreeuwende man die vanavond kort voor 20:00 uur op de Dam werd aangehouden is een 55-jarige Amsterdammer. Volgens het AD gaat het vermoedelijk om Leo D., een dierenrechten en milieu-activist.

In een interview met de krant, voorafgaand aan de herdenking, vertelde Leo dat hij tegen de vleesindustrie is. Die zou een grote druk op het milieu leggen. Leo D. zou niet tegen de verslaggever hebben gezegd de herdenking te willen verstoren. 

Lees ook: Drie aanhoudingen rond Nationale Dodenherdenking op de Dam

'Van de week sprak ik een Joodse man, een eigenaar van een restaurant. Hem vroeg ik of hij zich wel realiseert dat vleesproductie gepaard gaat met een hoge druk op het milieu. De schattingen lopen uiteen, maar wereldwijd wordt 18 procent van de uitstoot van broeikasgassen toegerekend aan de productie van vlees. Ondanks dat gaat deze meneer gewoon door', vertelde Leo tegen het AD.

Lees ook: Kalmte op Dam na schreeuw: 'Hij werd weggesleept en het was ook gauw voorbij'

De man riep na zijn aanhouding 'neem me maar mee' en 'een acht, een nummer acht.' Wat hij met dat laatste bedoelde is niet duidelijk.

Dronken toerist
Naast de Amsterdammers werd er ook een 66-jarige man uit Schiedam aangehouden met een spandoek. De man die werd opgepakt voor openbare dronkenschap is een 22-jarige toerist.