Start van hoofdcontent

Stad

nl

Ook gepensioneerde brandweermannen in opstand tegen commandant Schaap

8 mei 2018, 20.35 uur · Aangepast 8 mei 2018, 21.15 uur

Ook oud-brandweerlieden hebben scherpe kritiek op Leen Schaap, de huidige baas van het Amsterdamse korps. Schaap werd aangesteld om de 'mannencultuur' binnen de brandweer aan te pakken, maar gepensioneerde oud-collega's vinden dat hij is doorgeslagen. 'De grens is bereikt'.

Onder anderen Mart van Troost neemt het voor de Amsterdamse brandweermannen op. 'Wij hebben heel duidelijk signalen gekregen dat een groot aantal mensen in een angstcultuur leven. Ze durven niets meer te zeggen, en worden recherchebureau's ingezet om ze te volgen'. 

Lees ook: Hoornse voetbalclub haalt uit naar Leen Schaap: 'Deze man is ziek'

Ook Elie van Strien, de voorganger van Leen Schaap, heeft forse kritiek geuit. 'Ik wil en kan niet langer stil zijn. De brandweer zet je niet weg als een motorbende, en de gekozen vertegenwoordigers in de ondernemingsraad zet je niet weg als maffia', schrijft hij op een weblog. 

Onlangs gaf Schaap een interview aan Radio 1 en Het Parool, waar hij zei dat brandweermannen die lid zijn van een motorclubs als de Hells Angels of Satudarah, geweerd zouden moeten worden uit het korps. Zeker één lid van de Hells Angels en één lid van Satudarah werken voor de Amsterdamse brandweer. Nu mogen leden van zogenoemde Outlaw Motorcycle Gangs (OMG) niet werken voor politie en Defensie. 

Lees ook: Brandweercommandant Leen Schaap: 'Ik heb heel, heel veel over me heen gekregen'

Justitie probeert al langer dit soort clubs te verbieden, maar Van Troost vindt dat de huidige brandweercommandant op de zaken vooruit loopt. 'De primaire taak is een brand blussen. Maar omdat ik lid ben van een vereniging die mogelijk verboden gaat worden, zegt dat toch nog niks over wat voor werk ik doe?', zegt de oud-gediende, zelf overigens geen lid van een motorclub.

In een reactie laat Schaap weten dat hij begrijpt dat zijn aanpak emoties kan oproepen bij sommige oud-medewerkers. Maar hij gaat 'voortvarend door om de "mannencultuur te doorbreken"'. Daar heeft de commandant nog wel even de tijd voor: onlangs werd zijn contract met drie jaar verlengd

Lees ook: Dildo-dader nog spoorloos: 'Iedereen houdt elkaar hand boven het hoofd'