Stad

Nederland niet meer in top 10 LHBTI-rechten

14 mei 2018, 23.57 uur · Foto: Instagram / Pride Amsterdam

Whatsapp

Nederland staat dit jaar niet meer in de top 10 van landen waar de LHBTI-rechten goed geregeld zijn. Ons land moet het doen met een elfde plek, zo blijkt uit de Rainbow Europe Index 2018.

Belangenorganisatie COC zegt in een persbericht de uitkomst 'pijnlijk' te vinden. 'We roepen regering en parlement op om snel een inhaalslag te maken', aldus voorzitter Tanja Ineke. 

Lees ook: LHBTI-jongere Naomi leefde op straat: 'Elke dag homofobe discussies aanhoren'

Ook de Europese organisatie ILGA, die de lijst jaarlijks opstelt, spreekt van een 'wake-up call'. 'Een land als Nederland, dat altijd werd gezien als progressief, zit niet meer bij de koplopers', stelt directeur Evelyne Paradis.

België scoort beter
Dat Nederland niet meer voorop loopt, zou onder meer liggen aan 'het feit dat de rechten van trans- en intersekse personen in ons land niet goed geregeld zijn'. Zo kent Nederland geen expliciet verbod op discriminatie van deze groepen.

Lees ook: LHBTI-ers voelen zich het minst veilig in Nieuw-West

Ons buurland België scoort bijvoorbeeld veel beter, met een tweede plek. Op Malta zouden de LHBTI-rechten het beste geregeld zijn. Azerbeidzjan, Armenië en Turkije bungelen onderaan.

Whatsapp