Stad

Omwonenden luchthavens slaan handen ineen tegen groei

15 mei 2018, 10.01 uur · Aangepast 15 mei 2018, 10.25 uur

Flickr/Bram Steeman
Flickr/Bram Steeman

Om samen iets te doen tegen de volgens hen ongewenste groei van de luchtvaart in Nederland, bundelen omwonenden van zes luchthavens, waaronder die van Schiphol, hun krachten. Vandaag richten de bewonersorganisaties het Landelijk Bewonersberaad Luchtvaart (LBBL) op.

Gezamenlijk roepen ze het kabinet op prioriteit te geven aan de gezondheid van mensen, het milieu en het klimaat. Ook wil het bewonersberaad dat luchtvaartmaatschappijen net als veel andere bedrijven hun CO2-uitstoot terugdringen en dat treinverbindingen door concurrerende prijzen korte Europese vluchten overbodig maken, schrijft NH Nieuws.

Lees ook: Milieuorganisaties slaan handen ineen tegen groei Schiphol

De nieuwe actiegroep heeft ook al een eerste actiedag gepland: op 23 juni vindt in diverse steden verspreid over het land het Landelijk Protest Luchtvaartgroei plaats.

Debat in Den Haag
De LBBL wordt gevormd door bewonersverenigingen bij Schiphol, Rotterdam The Hague Airport, Lelystad Airport, Maastricht Aachen Airport, Eindhoven Airport en Groningen Airport Eelde.

Vandaag debatteert de Tweede Kamer over Schiphol en Lelystad Airport met de ministers Wopke Hoekstra (Financiën) en Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur).