PvdO wil referendum over brug over het IJ: 'Amsterdammers willen dit niet'

Wel of geen brug over het 't IJ? Dat is de vraag die wat betreft de Partij van de Ouderen in een referendum aan de Amsterdammer voorgelegd moet worden.

Lees ook: 'Openlijk over straat rollebollende bestuurders vanwege brug over IJ'

De ontwikkelingen voor een nieuwe brug zijn al in volle gang, er zijn al zes varianten getekend en gepresenteerd voor de Sprong over het IJ. Bij het Stenen Hoofd moet er op een zeker moment ook een brug worden aangelegd.

Maar daarbij is de wens van de Amsterdammer niet voldoende gehoord, vindt de PvdO. 'Met dit referendum willen we het stadsbestuur ertoe bewegen om eindelijk eens te luisteren naar de bewoners van onze stad. Die willen geen bruggen over het IJ', zegt fractievoorzitter Van Soest tegen De Telegraaf.

Lees ook: Dit zijn de zes varianten van de brug over het IJ

'De bruggen worden voor veel mensen te hoog en te steil. Bovendien zal de brug regelmatig openstaan, waardoor het maar de vraag is of je met de huidige pontjes niet sneller aan de overkant bent', zegt Van Soest die veel liever een tunnel aangelegd ziet worden.  'Een fraaie brede passage met camerabeveiliging, misschien wel wat leuke kiosken, winkeltjes en wat 24-uurs horecavoorzieningen.' 

De eerste benodigde 1200 handtekeningen zijn al binnen. Van Soest zegt druk bezig te zijn met het opzetten van een digitale petitie. 'Nu willen we de knuppel in het hoenderhok gooien, een discussie starten. Het kan niet zo zijn dat de Amsterdammer hier niet in wordt gehoord.' Er zijn nog een dikke 25.000 handtekeningen nodig voordat er echt aan referendum gedacht kan worden.