'Napalmmeisje' presenteert levensverhaal: 'Ik heb geleerd van mijn vijanden te houden'

Op 8 juni 1972 werd ze als 9-jarig meisje getroffen door een Amerikaans napalm-bombardement in Vietnam. De iconische foto van Kim Phuc die naakt en onder de brandwonden wegrent, werd het beeld van de Vietnamoorlog. Vandaag presenteerde het 'napalmmeisje' een boek met haar levensverhaal.

De dag van het bombardement kan ze zich nog goed herinneren. 'Het vliegtuig was zo luid en zo dichtbij. Ik stond daar, maar ik bewoog niet. Toen zag ik de vier bommen uit het vliegtuig vallen', vertelt Phuc over de dag die haar leven veranderde. 

'Ik was doodsbang'
Phuc vertelt dat ze haar rechterhand gebruikte om de brandende napalm van haar af te vegen, maar dat maakte het alleen maar erger. 'Ik verbrandde overal. En natuurlijk brandden mijn kleren helemaal weg. Op dat moment was ik doodsbang'.

Met het boek wil Phuc laten zien dat het leven na de oorlog mensen ook goede momenten kan brengen. 'Ik kan nu leven op de manier waarop mensen zouden moeten leven en heb geleerd om van mijn vijanden te houden en alle mensen te vergeven die mij leed hebben aangedaan. Ik heb geleerd om door te gaan'. 

Het boek Het napalmmeisje: Haar leven van vuur naar vrede is verkrijgbaar in de boekhandel.