Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Amstelveense coalitie is rond: VVD, D66 en PvdA trekken de kar

20 mei 2018, 21.15 uur · Foto: Google Streetview

Het doel was om voor 16 mei tot een akkoord komen, maar door het terugtreden van Peter Bot van Burger Belangen Amstelveen (BBA) liep de coalitievorming in Amstelveen vertraging op. In plaats van met BBA nemen VVD en D66 met de PvdA zitting in stadsbestuur.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart haalden de drie partijen gezamenlijk 20 van de 37 zetels. Met tien zetels werd de VVD de grootste, op de voet gevolgd door D66 (negen zetels). De PvdA haalde drie zetels en werd daarmee na VVD, D66, Groenlinks (5) en BurgerBelangen Amstelveen (4) de vijfde partij. Die laatste partij 

De twee grootste coalitiepartijen leveren twee wethouders. Namens de VVD zijn dat Herbert Raat (51) - nu ook al wethouder - en Rob Ellermeijer (59), die de afgelopen periode in de raad zat. Floor Gordon (38) en Rob Berkhout nemen voor D66 zitting in het college van B&W. De PvdA kiest voor Marijn van Ballegooijen, die de afgelopen vier jaar lid van het dagelijks bestuur van het Amsterdamse stadsdeel Zuid was.

Woningvoorraad
De 'zekere en stabiele toekomst' van de gemeente moet vorm krijgen door te investeren in zorg, onderwijs, veiligheid en duurzaamheid, zo hebben de partijen afgesproken. Daarnaast willen ze de krappe huizenmarkt aanpakken door meer koop- en huurwoningen in het middensegment te laten bouwen. Bovendien krijgen bewoners van sociale huurwoningen de mogelijkheid hun woning te kopen, maar zullen er tegelijkertijd nieuwe sociale huurwoningen moeten worden gebouwd.  

Naast deze stokpaardjes focust het college zich op enkele grote projecten die de komende vier jaar op de agenda staan. Zo zal er een begin worden gemaakt met de ontwikkeling van het gebied rond het Oude Dorp en de recreatieve voorzieningen aan de Noordelijke Poelover. Ook de verbreding van A9, de Amstelveenlijn en de renovatie van het Stadshart staan hoog op de agenda. 

Lees hier het coalitieakkoord. 

VVD, D66 en PvdA sluiten coalitieakkoord: 'Een zekere en stabiele toekomst voor Amstelveen'. Zie https://t.co/itdSAuJL3O.

— Raad Amstelveen (@RaadAmstelveen) May 20, 2018