Start van hoofdcontent

Politiek

NL
V

Premier Rutte vraagt in India aandacht voor ontvoerde Insiya

22 mei 2018, 09.09 uur · Aangepast 22 mei 2018, 12.24 uur

Mark Rutte vertrekt vandaag naar India en zal daar 'op het hoogste niveau' het lot van de ontvoerde peuter Insiya (4) bespreken.

Dat zegt hij desgevraagd tegen De Telegraaf. Rutte en drie andere ministers gaan naar India voor een handelsmissie en werkbezoek. India is echter ook het land waar de uit Amsterdam ontvoerde Insiya nu al anderhalf jaar verblijft. 'Deze trieste kwestie houdt veel mensen bezig', zegt Rutte tegen John van den Heuvel.

Lees ook: Moeder ontvoerde Insiya schrijft open brief aan Máxima: 'Van moeder tot moeder'

'Ik ben mij zeer bewust van deze zaak en neem dat ook mee tijdens mijn bezoek aan India', vervolgt Rutte. De minister-president zegt ook dat het ministerie van Buitenlandse Zaken voortdurend contact houdt met de Indiase autoriteiten. 'Ik hoop van harte dat er weer contact tot stand komt tussen moeder en dochter. Iedereen doet daar zijn best voor, al kan ik natuurlijk niet garanderen dat het goed komt.'

Insiya werd in 2016 hardhandig ontvoerd en naar India gesmokkeld. Ze woont sindsdien bij haar rijke vader. De moeder van Insiya doet er sindsdien alles aan om haar dochtertje weer terug te krijgen.

Volgens Gerard Spong, de Nederlandse advocaat van de vader, is Rutte in overtreding van het Europese recht. Daarin zou dit soort beïnvloeding van rechtszaken vanuit overheden verboden zijn.