Start van hoofdcontent

Stad

nl

Tijdreizen voor demente ouderen met 'magisch' interactief schilderij

23 mei 2018, 19.59 uur · Aangepast 23 mei 2018, 20.45 uur

Dement worden hoort helaas voor veel ouderen en hun familieleden bij het leven. Maar met de nieuwe uitvinding van Ruurd Bell en zijn twee medestudenten, lijkt het alsof gedementeerden een mooie tijdreis kunnen maken in hun eigen leven en daarmee ook hun hersenen trainen.

Het drietal studenten ontwierp een interactief schilderij, die reageert op een gepersonaliseerde ketting. Op deze manier worden de hersenen van bewoners van zorgtehuizen met beeld en geluid getriggerd. 'Wanneer een bewoner de ketting draagt en je in de buurt komt van het schilderij, dan weten wij wie er voor het schilderij staat en kunnen wij daar op inspelen. We kunnen dan familiefoto's tonen, favoriete muziek en dingen die met de bewoner te maken hebben', legt medeuitvinder Ruurd Bell uit. 

Fijn gevoel
Door deze oude herinneringen opnieuw te beleven, krijgt de bewoner een fijn gevoel en kan de persoon daar rustiger van worden, is het idee. 'Wij geloven dat techniek de kwalitiet van leven kan verbeteren', vertelt Bell. Het scherm van de studenten boekt al succes bij veel zorghuizen, want het schilderij is al op 35 verschillende locaties geplaatst.

'Herkenbare dingen'
En naast dat het voor bewoners een fijne uitvinding is, brengt het ook voor de begeleiders voordelen. Zo krijgen zij meer achtergrondinformatie over de bewoners. 'Het mooie van het schilderij is dat er herkenbare dingen in beeld komen van vroeger. Dat zo het gezonde stukje van de bewoner weer even naar boven komt.', vertelt Anja Meijer, activiteitenbegeleider van verzorgingstehuis Amsta.  

De komende maanden zal er verder getest worden of het 'magische' schilderij daadwerkelijk positieve effecten heeft op gedementeerden.