Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Eric van der Burg pleit voor terugkeer verzorgingshuizen

24 mei 2018, 00.57 uur · Aangepast 24 mei 2018, 01.36 uur

Wethouder Eric van de Burg ziet verzorgingshuizen graag weer terugkeren in Nederland. Dat zegt hij in Nieuwsuur.

'Ik denk dat het heel goed is als wij in Nederland weer verzorgingshuizen hebben', zegt de VVD-wethouder in het actualiteitenprogramma. 'Veel ouderen willen wel verhuizen, maar kunnen dat niet. Zij houden dan een woning bezet die ze zelf als te groot ervaren, terwijl er aan de andere kant grote vraag is naar woningen. Met name in de grote steden kan het een grote bijdrage leveren aan het probleem.'

Minder eenzame ouderen
De verzorgingshuizen zorgen volgens Van der Burg ook voor minder eenzame ouderen. Daarbij komt dat het personeelsprobleem in de zorg ook wordt aangepakt en zorgt het dus voor een doorstroming op de krappe woningmarkt.

VVD sloot verzorgingshuizen
Het is opvallend dat Van der Burg deze uitspraken doet. Zijn VVD staat vooral voor hoge kwaliteit van verzorgingshuizen, niet voor de kwantiteit. Onder het beleid van deze partij sloten veel verzorgingshuizen landelijk en ook in de stad. Volgens het kabinet Rutte II moeten ouderen zo lang mogelijk zelf wonen. Van der Burg breekt dus met de koers van zijn eigen partij.

'Ouderen verpieteren'
'Mijn mening is veranderd, maar de situatie is ook veranderd. Je ziet dat sommige ouderen achter hun voordeur verpieteren. En er is te weinig personeel, zeker in thuiszorg. Daarnaast kan het voor de woningnood dus een oplossing zijn', zegt de scheidend wethouder Zorg en Welzijn. 

Zelf keuze
Van der Burg viel twee weken geleden omroepbaas Jan Slagter al bij op Twitter, die bij Pauw zei dat de verzorgingshuizen zonder goed alternatief zijn gesloten. De VVD'er zei toen dat Slagter helemaal gelijk heeft en daar staat hij nu nog achter. Wel zouden verzorgingshuizen in een andere vorm moeten terukeren. 'Die bezuinigingsmaatregel in het verleden was ingegeven door het feit dat vanuit zorggeld de woonfunctie werd betaald. Daarvoor moeten we met z'n allen een andere constructie verzinnen.' Maar volgens hem zouden ouderen wel weer zelf de keuze moeten krijgen om naar een verzorgingshuis te gaan.

'Terug naar vroeger'
In een reactie zegt de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Hugo de Jonge, dat er moet worden gezocht naar 'woonvormen waarbij mensen weer meer bij elkaar wonen'. 'Maar dat is iets anders dan de keuze voor het verzorgingshuis. Terug naar vroeger is eigenlijk nooit een oplossing voor de problemen van vandaag en morgen.'