Start van hoofdcontent

Stad

nl

FNV wil onderzoek naar financiën en werkdruk bij Ambulance Amsterdam

24 mei 2018, 18.15 uur

Er moet een grondig onderzoek komen bij de Ambulance Amsterdam naar het financiële en personele beleid. Dit stelt FNV Zorg & Welzijn. De vakbond heeft hiervoor een verzoek ingediend bij de Ondernemingskamer.

De ambulancedienst heeft al eens zes maanden onder toezicht gestaan in 2015 nadat de bond signalen kreeg van de leden. Maar er zou geen verbetering te zien zijn, ondanks dat er 'van alles is toegezegd'. 'Het geduld van het personeel en de FNV is inmiddels op. Daarom vragen we nu de Ondernemingskamer om het gevoerde beleid grondig te onderzoeken', zegt Fred Seifert van FNV Zorg & Welzijn.

Lees ook: FNV maakt gehakt van ambulancetop: 'Oud-directeur Ambulance Amsterdam na ontslag directeur in Gelderland'

Ambulance Amsterdam is met 500 medewerkers één van de grootste ambulancediensten van het land. Volgens de FNV krijgt de bond al jaren meldingen over de toegenomen werkdruk en dat ze er steeds langer over doen om bij ongevalsmeldingen te komen. Ook zou er sprake zijn van slechte arbeidsomstandigheden. In 2014 werd er al een meldpunt gestart vanwege de stroom klachten die FNV ontving. De Inspectie SZW besloot een onderzoek te starten, waarna de ambulancedienst onder toezicht werd gezet.

Lees ook: Medewerker Ambulance verdacht van stelen slaapmedicatie

Seifert zegt nu dat FNV geen vat krijgt op de financiële situatie van de dienst en dat tijdelijke functionarissen 'torenhoge beloningen' krijgen. Ook zouden er bakken met geld naar externe inhuur gaan. Oud-directeur Jan Pierik kreeg in 2016 een ontslagvergoeding mee van 200.000 euro. Hij moest vertrekken vanwege mismanagement. 

Lees ook: Directeur Ambulance Amsterdam stapt op

Begin april legde de directeur van Ambulance Amsterdam, Jaap Frank Ponstein, zijn functie neer. Hij was vijf jaar werkzaam bij de dienst en een paar jaar directeur. Hij was niet geliefd bij de vakbond.