Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Groot Wassink over proef zesurige werkdag: 'Er worden mensen gelukkiger van'

24 mei 2018, 22.09 uur · Aangepast 25 mei 2018, 00.29 uur

Het nieuwe, linkse coalitieakkoord tussen GroenLinks, D66, SP en PvdA betekent ingrijpende veranderingen in de stad. Dit houdt onder andere in: minder auto's, meer middenhuur en meer belastingen. Maar ook een experiment met een zesurige werkdag voor ambtenaren. Tijdens een extra uitzending van Park Politiek schoven de coalitiepartners aan.

Lees ook: Opvallende coalitieplannen: zesurige werkdag ambtenaren en fietsbrug naar Sluisbuurt

Het voorstel van de zesurige werkdag roept veel reacties op, wat het voorstel nu al controversieel maakt. Rutger Groot Wassink (GroenLinks): 'Het is wel een interessant experiment, omdat er wel studies zijn die laten zien dat als je wat minder werkt veel productiever bent. En dat lijkt me heel goed. Er worden mensen gelukkiger van!'

Lees ook: Oppositie vernietigend over coalitieakkoord: 'Het is extreemlinks bakfiets-socialisme'

Groot Wassink staat vierkant achter het plan in het akkoord. 'In de Tweede Kamer zijn ze er heel erg mee bezig. Er is pas een heel mooi rapport over gemaakt. Ik denk dat het heel verstandig is dat we niet alleen geld en commercie, maar mensen meer centraal stellen.' Marjolein Moorman (PvdA) sluit zich aan bij haar coalitiepartner. 'Dit laat ook zien: het kan anders. In de jaren '70 is er ook veel over gesproken, arbeidstijdsverkorting. We zien nu juist, met een enorme toenemende werkloosheid misschien in het verschiet dat dat ook enorm kan helpen.' In Zweden werd er geëxperimenteerd met de kortere werktijden, maar die proef bleek te duur.

Lees ook: Coalitieakkoord: Amsterdam wordt autoluw en 24-uursopvang voor uitgeprocedeerde asielzoekers

De plannen van het nieuwe akkoord worden komende woensdag besproken in de gemeenteraad, als de nieuwe wethouders zijn geïnstalleerd. De volledige extra uitzending van Park Politiek is hieronder terug te kijken.