Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Coalitieakkoord is nog geen dag oud, en nu al zijn er Kamervragen

25 mei 2018, 00.29 uur · Aangepast 25 mei 2018, 00.58 uur

De spreekwoordelijke inkt op het papier is nog niet droog of in Den Haag is er al boosheid over het donderdagmorgen gepresenteerde Amsterdamse coalitieakkoord.

Die woede richt zich, zoals verwacht, op het voornemen van het nieuwe stadsbestuur om in te zetten op een 24-uursopvang voor uitgeprocedeerde asielzoekers. Een punt waarover de stad al geruime tijd in de clinch ligt met Den Haag. Eerder deze week werd in de Tweede Kamer nog een motie aangenomen, waar in staat dat de regering in moet grijpen als Amsterdam een opvang opent voor de uitgeprocedeerde illegalen van We Are Here

Lees ook: Oppositie vernietigend over coalitieakkoord: 'Het is extreemlinks bakfiets-socialisme'

Een aantal ondertekenaars van die motie (VVD, CDA, SGP en PVV) trekt nu in De Telegraaf fel van leer tegen het voornemen van het nieuwe stadsbestuur om tóch met een 24-uursopvang te komen. 'Ze verhogen de ozb voor Amsterdamse huiseigenaren om onder meer de opvang van deze asielzoekers te betalen. Dat, terwijl die Nederland al lang hadden moeten verlaten. Onbegrijpelijk.' Aldus CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg. 'Dit is geen eens opvang voor uitgeprocedeerde asielzoekers, maar gewoon huisvesting', meent VVD-Kamerlid Daniel Koerhuis.

Lees ook: Minder auto's, meer middenhuur: dit zijn de plannen van het stadsbestuur

De PVV laat bij monde van Kamerlid Sietse Fritsma weten Kamervragen te hebben ingediend. 'Kunt u uitleggen hoe het mogelijk is dat daklozen in de vier grote steden slechter worden behandeld dan uitgeprocedeerde vreemdelingen die van de rechter te horen hebben gekregen dat zij Nederland moeten verlaten?' Wil de partij graag van het kabinet weten.