Politiek

Antifascisten eisen vernielingen De Rode Hoed op, lezing gaat door

25 mei 2018, 14.01 uur · Aangepast 25 mei 2018, 14.55 uur

De bekladding en vernieling van De Rode Hoed zou het werk zijn zelfbenoemde antifascisten. Ze zijn boos omdat Forum voor Democratie er een lezing mag organiseren.

Medewerkers van debatcentrum De Rode Hoed aan de Keizersgracht ontdekten vanochtend dat de deuren waren beklad en de ruiten van het pand waren ingegooid. 'Fuck FVD' en 'Geen fascisme' stond er in grote, roze letters op de deuren. Het lijkt het werk van linkse activisten die boos zijn dat De Rode Hoed vanavond afgehuurd is door Forum voor Democratie.

Lees ook: Ramen debatcentrum ingegooid om lezing Forum voor Democratie

'Het enige dat fascisme nodig heeft om voet aan de grond te krijgen, is een plek om te organiseren. Het enige dat nodig is om terug te vechten is een baksteen, wat vrienden en toewijding', staat er in een verder anonieme verklaring op Indymedia.nl. De antifascisten die de actie opeisen schrijven dat ze ook de sloten van De Rode Hoed hebben dicht gelijmd.

Lawaaidemonstratie
'Hiermee schaad je niet alleen Forum voor Democratie', zegt directeur Clayde Menso tegen AT5. 'Maar ook de medewerkers hier die zich sterk maken om het debat te organiseren, mensen te verbinden, om uiteenlopende meningen te laten horen, ervoor te zorgen dat mensen hun ideeën kunnen scherpen. Dat raak je hier ook mee. En ik weet niet of de mensen die dit hebben gedaan, of ze zich daar voldoende van bewust zijn.'

Lees ook: Camera opgehangen voor woning Thierry Baudet

Inmiddels hebben reinigers van de gemeente de deuren weer schoongemaakt. Ook de overige vernielingen zijn naar verwachting vandaag al hersteld. De lezing over de brexit van vanavond gaat vooralsnog gewoon door. Activisten hebben aangekondigd om de lezing te verstoren met een lawaaidemonstratie voor de deur.

De gemeente is op de hoogte van berichten over een lawaaidemonstratie. Een woordvoerder laat weten dat samen met de politie de situatie goed in de gaten gehouden zal worden: 'Als het nodig is nemen we maatregelen.'

Linke activisten zien Forum voor Democratie als een fascistische partij en waarschuwen voor nazitoestanden. Eerder werd al het huis van partijleider Thierry Baudet beklad en een kandidaat voor de gemeenteraad belaagd door linkse activisten.