Politiek

Negatief advies Johan Cruijffplein bereikte stadsbestuur niet

26 mei 2018, 15.10 uur · Aangepast 26 mei 2018, 15.58 uur

Bouw Woon Leef
Bouw Woon Leef

Het college van burgemeester en wethouders heeft het besluit om het Stadionplein te hernoemen tot Johan Cruijffplein genomen op basis van verkeerde informatie. Het negatieve advies van de straatnamencommissie lag niet bij het stadsbestuur op tafel, en in het ambtelijk advies stond niet duidelijk dat de commissie als eindoordeel negatief adviseerde. Dat melden bronnen aan AT5.

De naamswijziging van het Stadionplein roept in de buurt veel tegenstand op. Ondertussen wordt steeds duidelijker dat de besluitvorming rond de hernoeming van het plein zeer vreemd is verlopen.

Negatief advies
De Commissie Naamgeving Openbare Ruimte (CNOR), die het stadsbestuur adviseert over straatnamen, heeft begin december een advies gegeven over de nieuwe naam van het plein, met een eindoordeel dat negatief was. Maar dat advies heeft het stadsbestuur nooit bereikt blijkt nu. In het voorbereidende stuk op basis waarop het besluit genomen is, stonden de voors en tegens van de naamsverandering vermeld en niet de uiteindelijk negatieve eindconclusie. Bovendien lag er een positief advies van stadsdeel Zuid en dus besloot het stadsbestuur het Stadionplein om te dopen tot Johan Cruijffplein.

Onduidelijk blijft waarom het advies van de CNOR geheim werd verklaard; dat zijn de adviezen van de deze adviescommissie normaal gesproken niet. 

Lees ook: Naamgevingscommissie gemeente adviseerde negatief over naamswijziging Stadionplein

Uitstel
De partijen die het nieuwe stadsbestuur gaan vormen (GroenLinks, D66, PvdA en SP) hebben vanwege alle commotie het huidige college gevraagd om de uitvoering van het besluit uit te stellen. Ze willen dus niet dat het plein al aanstaande vrijdag wordt hernoemd. Die beslissing staat dinsdag op de agenda van het stadsbestuur en daarmee lijkt het erop dat naamsverandering 1 juni in ieder geval niet doorgaat. Het nieuwe stadsbestuur zal zich dan opnieuw over de kwestie gaan buigen, waardoor de hele naamsverandering zomaar weer eens teruggedraaid kan worden.

Lees ook: College beslist dinsdag over uitstel naamswijziging Stadionplein in Johan Cruijffplein