Stad

Onderzoek naar preek omstreden imam Fawaz Jneid in El Tawheed-moskee

28 mei 2018, 20.25 uur · Aangepast 28 mei 2018, 20.45 uur

Facebook: Sheik Fawaz Jneid Fans & Google Streetview
Facebook: Sheik Fawaz Jneid Fans & Google Streetview

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) onderzoekt de inhoud van de preek die de omstreden imam Fawaz Jneid afgelopen vrijdag heeft gegeven in de El Tawheed-moskee in West.

Dat bevestigt een woordvoerder van de NCTV tegenover AT5, nadat Het Parool eerder vandaag bekendmaakte dat Jneid vrijdag had gepreekt in de eveneens omstreden moskee. Diepgravend onderzoek was daarvoor niet nodig, want de imam zelf heeft een video online gezet waarin hij erkent in Amsterdam te preken. Of het de bedoeling is dat hij dat vaker gaat doen, is niet duidelijk. 

Zijn jihadistische boodschap kan het plegen van terrorisme bevorderen, vindt het ministerie van Veiligheid en Justitie. Omdat hij die boodschap verkondigde in zijn boekhandel in de Haagse wijk Transvaal, legde de minister hem vorig jaar een gebiedsverbod op voor die wijk. Ook de Schilderswijk is sindsdien verboden terrein voor hem.

Maatregelen
'We zijn op de hoogte van de preek', zegt de NCTV-woordvoerder, die laat weten dat de organisatie onderzoekt wat de Jneid zoal heeft gezegd. Ook het stadsbestuur is op de hoogte, zo laat hij weten. 'We staan in nauw contact met de gemeente Amsterdam, en als het noodzakelijk is, worden er maatregelen genomen.'

Lees ook: 'Islamitische organisaties in op financieringslijst Golfstaten'

Welke maatregelen dat kunnen zijn, is niet bekend. Wel stelt hij dat het onderzoek naar de preek van afgelopen vrijdag geen uitzondering is. 'Het is gebruikelijk dat wij dergelijke preken, als ze openbaar zijn, analyseren.'

Raadsvragen
VVD-raadslid Marianne Poot heeft het college inmiddels om opheldering gevraagd. Zo wil ze onder meer weten of er tijdens 'de recente preek/preken van Fawaz Jneid strafbare uitingen' zijn gedaan. 

Verder wil ze van het stadsbestuur weten of het mogelijk is om bij eventuele toekomstige preken 'preventief' een officier van justitie naar de moskee te sturen en is ze benieuwd of het mogelijk is om - zoals in Den Haag is gebeurd -  de imam een gebiedsverbod op te leggen 'op grond van het promoten van terrorisme door het verspreiden van jihandistische boodschappen.

Omstreden moskee
De El Tahweed-moskee is al jaren omstreden. Zo zou de moordenaar van Theo Gogh zijn radicale denkbeelden in de moskee hebben aangescherpt. Sindsdien houdt de AIVD het salafistische bolwerk scherp in de gaten.

Bovendien is de moskee gebouwd met geld uit de Golfregio, wat mogelijk ook betekent dat de financierders een vinger in de pap proberen te houden. 'We horen bij andere moskeeën dat er voorwaarden worden gesteld aan het geld', zei de voorzitter van de Taqwa-moskee in Westpoort eerder tegen AT5. 'Die organisaties willen grip hebben op het bestuur, ze willen weten wat er gebeurt en wat voor toespraken er worden gegeven.'