Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Personeel AMC en VUmc op de barricade voor hoger loon en minder werkdruk

28 mei 2018, 23.53 uur · Aangepast 29 mei 2018, 00.26 uur · Foto: Google Streetview

Personeel van het Academisch Medisch Centrum (AMC) en het VU medisch centrum (VUmc) gaat actievoeren om bij hun werkgevers hoger loon en een lagere werkdruk af te dwingen. De aankondiging komt op het moment dat de onderhandelingen over een nieuwe cao zijn stukgelopen.

Vakbond FNV Zorg & Welzijn schrijft in een persbericht dat de werkgevers die zijn aangesloten bij de Federatie van Universitaire Medische Centra 'respectloos omgaan met hun personeel'. Het stuit de vakbond tegen de borst dat de federatie enerzijds allerlei verslechteringen wil doorvoeren, terwijl er sprake is van een gigantisch personeelstekort en tal van onvervulbare vacatures.

Lees ook: Verloskundigen houden protestactie bij AMC 

'Wij willen een fatsoenlijke loonsverhoging die marktconform is, een goede generatieregeling en gelijke rechten voor studenten die een opleiding volgen', laat vakbondsbestuurder Elise Merlijn weten. 'Daarnaast zijn afspraken over aanpak van de werkdruk heel belangrijk, zoals een compensatie voor het verschuiven van diensten binnen 24 uur op verzoek van de werkgever.'

'Mensen binnenshuis houden'
Hoe de acties gestalte zullen krijgen, is nog niet bekend, maar volgens VUmc-verpleegkundige Janneke Vos (54) zal het personeel 'de werkgevers laten voelen dat ze er alles aan moeten doen om hun mensen binnenshuis te houden'.

'Dat gebeurt nu te weinig en te laat', aldus Vos 'Het generatiepact is daarin een mooie eerste stap. Ik ben nu 54 jaar en sta al ruim 30 jaar aan het bed van patiënten. Dit houden mijn collega’s en ik echt niet vol tot ons 67e, dus we willen òf minder werk òf ander werk gaan doen binnen de organisatie.

Avond- en nachtdiensten
FNV wil goede regelingen treffen met de ziekenhuizen over onregelmatige diensten en avond- en nachtdiensten. De ziekenhuizen willen dat hun personeel die diensten tot drie jaar voor de AOW-leeftijd blijven vervullen, maar volgens FNV leidt die wens op termijn alleen maar tot meer uitval en een nog groter personeelstekort. 

De leden van de bonden komen binnenkort bijeen om de invulling van de acties te bespreken.