Start van hoofdcontent

Politiek

NL
V

Commissie over mysterie rond negatief advies Johan Cruijffplein: 'Dit gebeurt zelden'

30 mei 2018, 00.33 uur

De straatnamencommissie was op zijn zachtst gezegd verbaasd toen het stadsbestuur het Stadionplein wilde hernoemen naar het Johan Cruijffplein. Het advies van de commissie werd daarmee compleet genegeerd. Dat luidde als volgt: prima als er een plein of straat naar Cruijff wordt vernoemd, maar niet het Stadionplein.

Het advies werd door de gemeente geheim verklaard en mocht niet in de openbaarheid komen. 'Dat gebeurt heel zelden. Ik heb het nog nooit meegemaakt', zegt Herman Vuijsje van de straatnamencommissie. 'De gemeente kan het zeggen, dan doen we dat.'

Advies nooit bij bestuurders
Het verhaal werd steeds vreemder aangezien stadsdeel Zuid en het stadsbestuur het negatieve advies nooit hebben gezien. Ze baseerden hun beslissing dus op verkeerde informatie. 'Hoe dat heeft kunnen gebeuren? Ik hoop dat het ooit nog eens wordt uitgezocht', zegt Vuijsje. 

Lees ook: Negatief advies Johan Cruijffplein bereikte stadsbestuur niet

Inmiddels is de hernoeming uitgesteld. Dat gebeurde onder meer na veel kritiek vanuit de buurt. De straatnamencommissie handhaaft haar negatieve advies en is blij met de heroverweging. 

Lees ook: Tegenstanders naamswijziging Stadionplein furieus: 'Er gaan koppen rollen'

AT5