Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Wethouders vandaag beëdigd, maar wie is wie?

30 mei 2018, 08.46 uur · Aangepast 30 mei 2018, 11.30 uur

Vandaag slaat Amsterdam politiek een nieuwe weg in. Linksaf gaat de route, maar wie wijzen de weg? Een rondje langs de wethouders.

Het college telt acht wethouders. Bijna allemaal hebben ze ervaring in de politieke arena en zelfs in de Amsterdamse gemeenteraad. Toch is het wethouderschap een novum voor de meesten. 

Een nieuwe lente en een nieuw geluid! Vol trots en blijdschap presenteerde ik vanochtend met @RutgerGW @RvDantzig en @LaurensIvens ons coalitie-akkoord https://t.co/w8zDP5Sb2B pic.twitter.com/GGuCg1JwBD

— Marjolein Moorman (@MarjoleinMoor) May 24, 2018

Touria Meliana (GroenLinks)
De enige van het achttal zonder bestuurlijke ervaring in de politiek. Besturen is haar echter niet vreemd. Ze is jarenlang directeur geweest van de Tolhuistuin in Noord, een broedplaats waarin vaak muziekoptredens zijn. De Tolhuistuin wordt beschouwd als één van de vier belangrijkste cultuurhuizen buiten het Centrum. Meliana zal wat dat betreft voor een deel in haar comfort zone blijven, want als wethouder krijgt ze de portefeuille kunst en cultuur. Daarnaast zal ze het ingewikkelde ICT-dossier, waar de gemeente al jarenlang mee worstelt, onder haar hoede nemen. 

Ik kijk er naar uit me nu als bestuurder voor de culturele sector in te gaan zetten en heb ontzettend veel zin om aan de slag te gaan.”

— touria (@touriameliani) May 19, 2018

Marieke van Doorninck (GroenLinks)
Wel ervaring, maar ze acteerde de afgelopen jaren niet vanuit het pluche. Van Doorninck zat eerder in de raad en was fractievoorzitter van de Amsterdamse tak van GroenLinks, toen die samen met PvdA en VVD bestuurde. Ze zette zich afgelopen jaren onder meer in voor vluchtelingen. Zo organiseerde ze de 'Nacht van de vervanging' waarin BN'ers onderdak boden aan vluchtelingen. Van Doorninck gaat grondzaken (erfpacht), duurzaamheid, klimaat, ruimtelijke ordening en energie bestieren.

Met grote trots draagt GroenLinks Rutger Groot Wassink, Marieke van Doorninck en Touria Meliani voor als wethouders voor Amsterdam! https://t.co/a42LFT0tZ0

— GroenLinks Amsterdam (@GroenLinks020) May 19, 2018

Rutger Groot Wassink (GroenLinks)
Ook hij was fractievoorzitter, maar veel recenter. Groot Wassink claimde de overwinning van GroenLinks in de afgelopen verkiezingen met gebalde vuist. Hij staat bekend als een fel voorvechter van 'linkse' thema's als gelijke kansen voor iedereen en de acceptatie van vluchtelingen. Na de verkiezingen herhaalde hij vaak dat de stad een omwenteling zal moeten doormaken op het gebied van duurzaamheid, ongelijkheid en democratisering. Als wethouder van werk en inkomen, participatie en democratisering zal hij zijn eigen woorden kracht bij willen zetten.

‘Een nieuwe lente en een nieuw geluid’ coalitieakkoord 2018-2022 https://t.co/KkyOyWiFWB

— Rutger Groot Wassink (@RutgerGW) May 24, 2018

Simone Kukenheim (D66)
Al vier jaar wethouder, eerder op de bok bij onderwijs, jeugd en diversiteit. Daarvoor politiek actief in Zuid. Maakte in haar beginperiode als bestuurder soms een nerveuze indruk en ging langs het randje van de afgrond in een fel debat over het achterhouden van informatie over de aanpak van onderwijs. Beter ontvangen werden haar plannen om leraren naar Amsterdam te trekken met beurzen en woningen voor de beroepsgroep. Stapt nu over op sport, (jeugd-)zorg, mbo, jeugdcriminaliteit en sport.

Presentatie coalitieakkoord aan vereniging @d66amsterdam door @Vera_Bergkamp @RvDantzig en @PaulGuldemond - straks ook over portefeuilles met o.a. Wethouder @simonekukenheim pic.twitter.com/FwzUSU3Jgb

— Jorian van Schagen (@JORI4N) May 27, 2018

Udo Kock (D66)
Had in het vorige college een groteske taak aan het ontwarren van de ingewikkelde kluwen van de Amsterdamse Financiën. Kreeg daarom zo nu en dan het aura van een bureaucraat.  Daarover zei hij zelf: 'Dat is niet altijd leuk als je "kille saneerder" naar je hoofd geslingerd krijgt, maar ik heb het heel zakelijk benaderd en gedaan wat nodig was.' Was zeer actief betrokken bij het binnenhalen van buitenlandse bedrijven. Dat kan hij blijven doen. Financiën, economie, lucht- en zeehaven vallen onder Kock in dit stadsbestuur.

De nieuwe wethouder van Financiën van Amsterdam is... dezelfde als vorige termijn! Udo Kock. In zijn portefeuille veel moois'; economie, lucht- en zeehaven Hij is te gast, luister mee: https://t.co/wFAHSYyOFe #BNR

— BNR Zakendoen (@BNRzaken) May 28, 2018

Marjolein Moorman (PvdA)
De PvdA-lijsttrekker zag haar partij wederom fors inleveren bij de verkiezingen, maar in tegenstelling tot vier jaar geleden mag de PvdA weer meedoen met wat ze al sinds de Tweede Wereldoorlog deden: Amsterdam besturen. Moorman zit al jaren in de raad en was de afgelopen zes jaar fractievoorzitter. Ze gaat met onderwijs, inburgering, armoede en schuldhulp proberen de stad te verheffen.

Een nieuwe lente en een nieuw geluid! Vol trots en blijdschap presenteerde ik vanochtend met @RutgerGW @RvDantzig en @LaurensIvens ons coalitie-akkoord https://t.co/w8zDP5Sb2B pic.twitter.com/GGuCg1JwBD

— Marjolein Moorman (@MarjoleinMoor) May 24, 2018

Sharon Dijksma (PvdA)
'Naar 070 wilde mijn familie niet, maar naar 020 wel!', grapte Dijksma over haar verhuizing naar de hoofdstad. Dijksma is de meest ervaren bestuurder van het stel, hoewel ze nooit in Amsterdam actief was. Wel nam ze deel aan regeringen van Balkenende en Rutte, als staatssecretaris. Ze zal zich in de stad gaan storten op verkeer en vervoer (een dossier waar veel gaat veranderen, denk aan de autoluwe binnenstad), luchtkwaliteit en water.

Laatste fractie. Samen met @sjoerdkuiper die ook wethouder wordt heb ik getrakteerd op gebakjes en #bellinis #ochtendcocktail #gewoonomdathetkan #weemoed pic.twitter.com/T3DR79v7iz

— Sharon Dijksma (@sharon_dijksma) May 29, 2018

Laurens Ivens (SP)
Eenzaam maar niet alleen. Zo zal de SP-wethouder Laurens Ivens zich in dit linkse bestuur voelen. In de veel onwaarschijnlijker coalitie met D66 en VVD kon Ivens wel zaken doen, maar moest hij zich ook koest houden bij thema's als erfpacht. Ondanks de schamele drie zetels die de SP deze verkiezingen behaalde, kan Ivens voort met zijn plannen om de woningmarkt zo sociaal mogelijk te maken/houden. Ivens zal als wethouder wonen en bouwen toezien op de bouw van gigantische aantallen nieuwe woningen. Die zijn broodnodig, maar kan het zo sociaal als hij wil? Corporaties hebben hun twijfels. Ook zal Ivens zich richten op wijkaanpak, groen en dierenwelzijn.   

Op dit moment wordt het coalitieakkoord tussen SP, GL, PvdA en D66 gepresenteerd. SP-leider @LaurensIvens: "Vier jaar geleden stond ik hier trots. Ik ben nu nog trotser: we zetten onze sociale koers nog harder voort." #coalitieakkoord #amsterdam pic.twitter.com/jooGFLhaf0

— SP Amsterdam (@SP_Amsterdam) May 24, 2018