Start van hoofdcontent

Stad

nl

Jongeren krijgen flinke meevaller: huurprijs van ruim 2000 euro naar bijna 700 euro

30 mei 2018, 15.44 uur · Aangepast 30 mei 2018, 17.59 uur

Stel, je huurt een huis met drie vrienden. De woning verkeert in goede staat, is redelijk ruim en staat op een prima locatie. De huurprijs van 2075 euro (gedeeld door vier) neem je dan wel voor lief, toch? Vier studenten in Nieuw-West deden dat niet, en kregen van de huurcommissie gelijk. In plaats van 2075 euro betalen zij nu 673,40 euro. Mét terugwerkende kracht.

De studenten, die aan AT5 hun verhaal doen na uitspraak van de commissie, zijn opgelucht en blij. 'Eigenlijk hadden wij vanaf het begin al door dat het een shady bedoeling was. De makelaar was eigenlijk ons enige tussenpersoon, de eigenaar was een soort geest. Een persoon waarvan we eigenlijk niet wisten of hij of zij bestond'. Ook was een kleine renovatie beloofd, maar daar kwam niks van terecht, vertellen de huurders.

'Eigenlijk vanaf het moment dat we daar woonden, hebben we onderzoek gedaan naar de échte waarde van het pand. Toen we eenmaal ontdekten dat het aantal punten misschien niet klopte, zijn we richting Stichting Woon gegaan', aldus één van de bewoners.

Meevaller
En daar kregen ze gelijk. De huurprijs moest verlaagd worden naar 673 euro. 'Het is natuurlijk een gigantische meevaller, maar ze (de studenten - red.) hebben wel geluk gehad', zegt Gert-Jan Bakker van Stichting Woon, een organisatie die huurders ondersteunt. Als je huurt, wordt de huurprijs berekend op basis van punten. Dat kan gaan om bijvoorbeeld de hoeveelheid vierkante meters, of je een vaatwasser hebt of een ligbad.

Een ander grote puntenbijdrage komt van de WOZ-waarde van het pand. 'Dat is de reden dat panden in het centrum van de stad zulke hoge prijzen hebben. De huurprijs wordt 'geliberaliseerd' (vrije sector) en de huisbaas kan marktconform de huurprijs berekenen, ondanks dat de voorzieningen en ruimte in het pand helemaal niet zo hoogwaardig zijn', licht Bakker toe.

Lees ook: Vrij spel voor huisjesmelkers door liberalisering huurmarkt

Liberalisatiegrens
Tijdens het onderzoek van de studenten ontdekten ze dat de WOZ-waarde van het pand van ongeveer 75m2 zo'n 148.000 euro was. Het aantal punten dat die waarde waard is, opgeteld met de andere punten, zorgde ervoor dat het totaal op 133 punten van de 145 kwam te liggen. En dat betekent géén vrije sector meer en géén zelf te bepalen huurprijs. De huurprijs werd door de huurcommissie gezet op 673,40 euro en de jongeren kunnen geld terug te verwachten van tot een jaar terug.

Het verhaal is echter nog niet voorbij. De huisbaas kan nog in beroep gaan en zijn gelijk halen bij de kantonrechter. 'We zien wel hoe dat loopt. De makelaar maakte al tijdens de procedure dreigende praatjes dat we 'hier binnenkort niet meer wonen. We zijn een beetje nerveus, maar we zeggen hier allemaal: het is ons fort om te bewaken.'

Onderzoek
Maar voordat men de telefoon oppakt en massaal de WOZ-waarde en het puntenaantal checkt, let op. 'Dit was een gelukstreffer', zegt Bakker. 'Het was echt een gelukje dat de WOZ-waarde van het pand zo laag was ingesteld. Dat komt bijna niet voor'.

Toch kan het nooit kwaad om de huurprijs eens goed onder de loep te leggen. 'Heb je nou een huurwoning waarvan de WOZ-waarde lager kan uitvallen (dus niet een monumentaal grachtenpand in het centrum), dan is het slim om binnen zes maanden naar de huurprijs te kijken'. Dat kan kosteloos bij Stichting Woon, die ook assistentie verleende bij dit geval.