Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Oppositie vindt nieuwe college niet groen genoeg, wel te links

30 mei 2018, 17.33 uur

Vanmiddag worden de wethouders van het nieuwe college geïnstalleerd en kunnen GroenLinks, D66, PvdA en SP aan de slag met hun linkse plannen voor de stad. Maar voor het zover was, mochten de oppositiepartijen eerst gaten schieten in het coalitieakkoord.

Rutger Groot Wassink verdedigde het nieuwe beleid en citeerde Che Guevara en de sociaaldemocratische dichter Herman Gorter, terwijl Eric van der Burg in zijn nieuwe rol als oppositieleider Margaret Thatcher aanhaalde.

'Ik merk dat u nog wat moet wennen aan uw nieuwe rol, want normaal zijn interrupties wat korter', plaagde Groot Wassink na de eerste vraag van de VVD-leider die na acht jaar wethouderschap nu in de oppositie zit. Van der Burg wilde bijvoorbeeld weleens weten waarom de stadsdeelbestuurders niet het stemgedrag van de kiezers in hun stadsdelen weerspiegelen, terwijl GroenLinks zo van de democratie is. Waarom bestuurt DENK niet mee als grootste partij in Nieuw-West en de VVD niet in Zuid? Groot Wassink verweet Van der Burg dat juist hij de afgelopen jaren een slecht, nieuw bestuurlijk stelsel bedacht had.

Van der Burg complimenteert Moorman dat zij voor Dijksma koos als tweede wethouder. Lef dat ze voor 'zo'n kanon' kiest die haar misschien wel eens zou kunnen overvleugelen en vanwege haar ervaring goed voor de stad.

— Ronald Olsthoorn (@RonaldOlsthoorn) May 30, 2018

Canta eruit, bakfiets erin
Ook de leiders van de andere coalitiepartijen nam Van der Burg meteen onder vuur. Zo zou D66-leider Reinier van Dantzig links woonbeleid willen uitvoeren waar hij vroeger juist tegen was. Volgens Van der Burg kan SP'er Laurens Ivens niet zo goed rekenen. En hoe kon Marjolein Moorman (PvdA) het laten gebeuren dat haar partij niet bestuurt in Noord? 'Canta eruit, bakfiets erin', aldus Van der Burg. Toch is de VVD'er hoopvol. 'Als Amerika vier jaar Trump kan overleven, dan moet dat Amsterdam ook met deze coalitie lukken.'

Lees ook: Sylvana Simons vindt nieuwe college niet divers genoeg

Vanaf links was er kritiek van Johnas van Lammeren die met zijn Partij voor de Dieren niet uitgenodigd werd voor de coalitieonderhandelingen, terwijl hij wel flink won bij de verkiezingen. 'U haalt het niet in dit tempo', zei hij over de groene ambities van het college. 'Het komt gewoon niet goed. Wederom staat de mens centraal. Maar wie denkt er aan de ecologie? Wie denkt er aan de insecten? We staan aan de vooravond van een ecologische ramp.' Volgens Van Lammeren moet het veel groener, maar was dat met de huidige combinatie van partijen niet mogelijk. 'Is de samenstelling dan wel groen genoeg?', vroeg hij zich hardop af.

Niet namens Amsterdam
Maar volgens Marjolein Moorman (PvdA) is de coalitie en het beleid 'de richting' die Amsterdam gekozen heeft. Dat leverde haar een interruptie van een boze Wil van Soest (Partij van de Ouderen) op. 'Daar heb ik serieuze kanttekeningen bij. De PvdA is gehalveerd, de SP is gehalveerd, D66 is er ook op teruggegaan', zei van Soest. GroenLinks bestuurt met de enige drie verliezers in de nieuwe gemeenteraad. 'Dat verbaast mij. Ga mij nou niet vertellen dat u hier staat namens de bewoners van Amsterdam.'

.@Johnasvlammeren nu. Dit college niet groen genoeg en: 'Wie vertegenwoordigt de onmondigen? Wie vertegenwoordigt de insecten? Dat klinkt misschien gek, maar we staan aan de vooravond van een ecologische ramp.'

— Ronald Olsthoorn (@RonaldOlsthoorn) May 30, 2018

Moorman wierp tegen dat iedere stem evenveel waard is, waarop Anton van Schijndel (Forum voor Democratie) opmerkte dat het verlies van links ook 'een trend' weergeeft. 'Er is niet eens geprobeerd om aan de nieuwe samenstelling van de raad recht te doen', meent hij. Moorman: 'Je ziet ook een trend van racisme, dat betekent niet dat iedereen in Amsterdam racist is.'

Lees ook: Wethouders vandaag beëdigd, maar wie is wie?

Ook andere partijen zullen vanmiddag nog hun mening geven over het nieuwe stadsbestuur en zijn plannen. Daarna mogen de nieuwe wethouders aan de slag en heeft Amsterdam nu echt een nieuw college.