Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Elfde Daklozendag georganiseerd in Centrum: 'Was het maar elke dag zo'

31 mei 2018, 00.56 uur · Aangepast 31 mei 2018, 01.42 uur

In de tuin van de Protestantse Diaconie in het centrum is vandaag de elfde Daklozendag georganiseerd. Met het thema 'Levenslust van de Straat' werden er vooral creatieve activiteiten gedaan.

Tientallen daklozen hebben zich in de tuin aan de Nieuwe Prinsengracht kunnen vermaken met muziek, kunst, activiteiten en praatsessies over het leven op straat. Daarnaast konden mensen zich gratis laten kleden, knippen of een massage nemen.

Lees ook: 'Te zelfredzame' daklozen tussen wal en schip: 'Altijd bezig met overleven'

'Geweldig!' reageert een bezoeker als we hem vragen over wat hij van deze dag vindt. 'Was het maar elke dag zo', vertelt een tweede bezoeker zonder verblijfplaats. Een andere bezoeker ziet een duidelijk verschil met het leven op straat: 'Wat ik zo leuk vindt aan deze dag is dat de "dakloze mensen" nu gewoon puur zijn'.

Liefdesbrief aan gemeente Amsterdam
Een van de creatieve creaties waar daklozen aan konden bijdragen was een 10 meter lang kunstwerk dat in samenwerking met het Amsterdamse Street Art Museum is gemaakt. Het gaat om een liefdesbrief van alle daklozen van Amsterdam aan de gemeente. 

Lees ook: Dakloze 'gemeenteraad' roept wethouders op het matje: 'Niks veranderd, ondanks de toezeggingen'

Toch lijkt die loyaliteit aan de stad wel mee te vallen als bezoekers gevraagd wordt of ze van Amsterdam houden. 'Ja, ik wil wel van Amsterdam houden...' Een tweede bezoeker maakt er liever een grap over: 'Amsterdam is onze wispelturige vrouw', zegt hij lachend. 'Je haat haar en je houdt van haar.'