Stad

NL
V

Kledingwinkel Karmaloog moet duizenden euro's boete betalen vanwege illegaal krokodillenleer

8 juni 2018, 21.37 uur

Kledingwinkel Karmaloog in de PC Hooftstraat krijgt een boete van 25.000 euro (waarvan 10.000 euro voorwaardelijk) voor het bezit van onder meer jassen, jurken en schoenen gemaakt van beschermde bedreigde uitheemse diersoorten. De kleding was gedeeltelijk gemaakt van krokodillen-, python- en anacondaleer.

Met de verkoop overtrad de winkel de Wet natuurbescherming. De kleding in de winkel betroffen showmodellen op basis waarvan soortgelijke, op maat gemaakte producten konden worden verkocht. De verkoop hiervan ligt gevoelig omdat uitheemse bedreigde diersoorten moeten worden beschermd om de soort te behouden. Ook moet er ruimte zijn voor legale handel in dierlijke producten van uitheemse soorten. Daarvan was echter in dit geval geen sprake.

Lees ook: Krokodillen- en slangenleer in kledingwinkel PC Hooftstraat in beslag genomen

Vorig jaar nam de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) 115 kledingstukken in beslag. Tegen de eigenaren werd toen proces-verbaal opgemaakt wat resulteerde in een rechtszaak.

Lees ook: Winkel die krokodillenleren jassen verkoopt bekogeld met verfbommen

De rechtbank is nu van mening dat Karmaloog onvoldoende oog had voor de wettelijke maatregelen ter regulering van de handel in beschermde diersoorten. De rechtbank vindt het echter positief dat Karmaloog inzag dat zij onjuist heeft gehandeld en op zitting aantoonde dat zij haar productadministratie nu beter op orde heeft. Mocht de winkel de komende twee jaar weer in overtreding gaan, dan moeten de eigenaren ook de voorwaardelijke boete van tienduizend euro betalen.