Stad

'Omgevingsvergunning voor ADM-terrein: einde aan vrijhaven'

26 juni 2018, 10.11 uur · Aangepast 26 juni 2018, 10.29 uur

De provincie Noord-Holland gaat de omgevingsvergunning voor de ontwikkeling van het al jaren gekraakte ADM-terrein afgeven. Dat melden ingewijden volgens de Telegraaf.

Hiermee komt een mogelijk einde aan de culturele vrijhaven die al sinds eind 1997 is gekraakt. De Raad van State bepaalde in februari dit jaar dat de krakers voorlopig mogen blijven omdat de eigenaar Chidda Vastgoed B.V. nog geen benodigde omgevingsvergunning heeft. Hierdoor konden er geen werkzaamheden plaatsvinden en daarom hoefden de krakers ook niet direct weg. 

Lees ook: Sylvana Simons: Gezinnen krakers ADM-terrein 'uit elkaar gerukt'

Er loopt al jaren een slepend conflict tussen de eigenaar van het terrein en de bewoners van de vrijplaats. Er wonen en werken 200 mensen op het terrein, ook gezinnen met kinderen. Zij moeten op zoek naar andere huisvesting. De gemeente helpt hen bij het zoeken naar een tweejarige tijdelijke locatie in Noord.

Lees ook: VVD-kamerlid verontwaardigd over geheim plan om 3,7 ton aan ADM-krakers te geven

Eigenaar Chidda wil het terrein verhuren aan een scheepsreparatiebedrijf. In januari 2016 besloot een rechter nog dat de bewoners voorlopig konden blijven. De rechter oordeelde in juni van vorig jaar echter dat het bestemmingsplan van de terreineigenaar voldoet en dat de krakers dus weg moeten. Er kwam een hoger beroep, maar ook toen wees de rechter de vordering tot ontruiming toe. 

De zaak lag daarna bij de Raad van State die eerder dus besloot dat de krakers tijdelijk mochten blijven. Vandaag treffen partijen elkaar opnieuw bij de Raad van State.