Start van hoofdcontent

Stad

nl

Duurzame, drijvende woonwijk in Noord krijgt na tien jaar vorm

26 juni 2018, 19.02 uur · Aangepast 27 juni 2018, 17.14 uur

Het drijft, het wordt energieneutraal en zelfvoorzienend. De woonwijk Schoonschip bij Noord begint na tien jaar plannen nu letterlijk vorm te krijgen. De eerste bewoners zullen er naar verwachting in oktober intrekken.

De woonwijk komt te drijven in het Johan van Hasseltkanaal in de wijk Buiksloterham. Er komen 105 mensen te wonen in totaal 46 huizen die momenteel nog in aanbouw zijn. Toekomstig bewoonster Marjan de Blok ziet het al helemaal voor zich: 'Hier gaan gewoon mijn kinderen opgroeien!' 

Lees ook: 'Slimmer leven' in drijvende wijk

Duurzaam en duur
Schoonschip wordt vooral een heel duurzame wijk. Het opwekken van energie zal gebeuren met vijfhonderd zonnepanelen en het verwarmen van de huizen met dertig warmtepompen. Ook het bouwmateriaal is zo duurzaam mogelijk gekozen: bijna geen staal, zoveel mogelijk Europees hout met een keurmerk en alle kozijnen worden voorzien van driedubbelglas. 

Dit had wel gevolgen voor de kosten. In 2013 was de verwachting dat het goedkoopste huis zo'n 110.000 euro zou gaan kosten, dit bedrag steeg naar 250.000 euro. Daar komen nog gezamelijke kosten bovenop, ondermeer voor de bouw van een steiger.