Start van hoofdcontent

Stad

nl

Krakers bezetten pand in Zuid: 'We willen niet dat er een hotel komt'

1 juli 2018, 23.38 uur · Aangepast 2 juli 2018, 15.38 uur · Foto: Inter Visual Studio / Lorenzo Derksen

Een deel van een pand aan de Jan Luijkenstraat in Zuid is vanmiddag gekraakt.

Het gaat om een leegstaande ruimte in een gebouw ter hoogte van de Hobbemastraat, vlakbij het Rijksmuseum en het Vondelpark. Boven het gedeelte waar de krakers zitten is Hotel Museumzicht gevestigd. Dat hotel is niet gekraakt. 

Koffie
De krakers laten aan AT5 weten dat ze denken dat de eigenaar van de leegstaande ruimte ook een hotel wil beginnen. 'We willen niet dat dat gebeurt', zegt hun woordvoerder, die ook in het pand zit. Via een briefje op de deur nodigen ze buurtbewoners uit om binnen te komen en koffie of thee te drinken. 

Volgens de woordvoerder bestaat de goep uit Amsterdammers. 'Zij slapen anders bij hun vrienden op de bank of zijn weer tijdelijk bij hun ouders gaan wonen, omdat de huurprijzen in de stad absurd hoog zijn.'

Aangifte
Agenten hebben gezien dat de ruimte is gekraakt. De normale procedure is dat er eerst aangifte door de eigenaar moet worden gedaan. Die moet ook aantonen dat hij iets met de ruimte gaat doen, want het Openbaar Ministerie wil de politie niet laten ontruimen voor leegstand. 

De kraakactie trok vanmiddag veel bekijks. 'Ze jatten bouwmateriaal van het bouwterrein ernaast', zei een omstander. 'Zie die grote balken waarmee ze sleuren'. De politie laat overigens weten dat de balken waar ze mee liepen niet van het naburige bouwterrein komen. 'We zijn even bij het bouwterrein langs geweest, maar daar missen ze niets', aldus een politiewoordvoerder.