Start van hoofdcontent

112

NL
V

Twee Amsterdammers (15 en 27) vast voor opruiing tot terrorisme

6 juli 2018, 20.38 uur · Aangepast 6 juli 2018, 21.12 uur · Foto: Anne

Twee Amsterdammers van 15 en 27 zitten vast voor opruiing tot het plegen van terroristische misdrijven. Vandaag is beslist dat de twee langer vast blijven zitten.

In februari en juni zouden de twee via social media video's, afbeeldingen en geschriften hebben verspreid waarin wordt opgeroepen tot geweld tegen gezag of waarin terroristische daden worden verheerlijkt.

In 2017 was naar de jongen van 15 al onderzoek gedaan. De AIVD tipte het Openbaar Ministerie (OM) over de jongen. Na een vooronderzoek werd er toen nog niet over gegaan tot strafrechterlijk onderzoek. In september van vorig jaar kwam de jongen opnieuw in beeld toen hij zich verdacht gedroeg samen met een andere man op Centraal Station. Ze waren duidelijk zonder doel op het station.

De andere man die bij de 15-jarige was, had in België al geprobeerd om uit te reizen naar Syrië of Irak. Na onderzoek bleek dat de 15-jarige verdachte op social media een kanaal beheerde waarop geschriften, video's en afbeeldingen werden gedeeld die IS verheerlijkten. Tijdens dit onderzoek kwam ook de 27-jarige man in beeld. Ook hij bleek een eigen kanaal op social media te beheren met eenzelfde soort inhoud. 

Binnen twee weken wordt beslist of de twee langer vast blijven zitten.