Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Vernieler koosjer restaurant Hacarmel hoeft niet meer cel in

11 juli 2018, 20.03 uur

Saleh A., de man die in december vorig jaar de ruiten van koosjer restaurant Hacarmel aan de Amstelveenseweg vernielde, is door de rechter veroordeeld tot zes weken cel. Omdat A. al langer in voorarrest heeft gezeten, hoeft hij niet weer opnieuw de cel in.

Daarnaast moet de 29-jarige A. verplicht behandeld worden voor zijn psychische problemen en wordt hij in een begeleid wonenproject geplaatst. Hij werd verminderd ontoerekeningsvatbaar verklaard. Saleh A. krijgt ook een locatieverbod bij de zaken van de familie Bar-On, dus ook restaurant Hacarmel. Bevindt hij zich toch in de buurt van één van de zaken, dan kan hij twee weken de cel in. Dit heeft de rechter vandaag beslist.

Lees ook: OM: Man die ruiten koosjer restaurant Hacarmel vernielde hoeft niet opnieuw de cel in

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste eerder vandaag 52 dagen cel en behandeling. Volgens het OM moet er rekening gehouden worden met de traumatische ervaringen die Saleh A. in Syrië tijdens zijn jeugd had en de stressstoornis die hij hierdoor opliep, maar moet ook duidelijk blijken dat het gedrag van A. onacceptabel is. De rechter ging grotendeels mee in de eis van de officier van justitie. 

De rechter legde uit dat de dader een zwaardere straf krijgt dan iemand die voorkomt in een 'normale' vernielingszaak. Niet alleen veroorzaakte de actie van A. enorme schade, ook zorde hij voor veel angst en onrust, ook bij andere joodse ondernemers. 'Dat is ontwrichtend voor de stad en kan niet worden geaccepteerd', aldus de rechter vanmiddag.