Start van hoofdcontent

Stad

nl

Brandweercommandant Schaap met dood bedreigd door personeel

17 juli 2018, 09.23 uur · Aangepast 17 juli 2018, 14.43 uur

Brandweercommandant Leen Schaap wordt door zijn eigen personeel met de dood bedreigd. Hij heeft daarvan twee keer aangifte gedaan. De recherche doet onderzoek naar de bedreigingen.

Het Openbaar Ministerie (OM) bevestigt dat aan het AD. Er zijn nog geen aanhoudingen verricht naar aanleiding van de aangiftes, die Schaap in februari en maart deed. 

Lees ook: 'Schaap trekt extraatjes gepensioneerde brandweermannen in na kritiek'

Met betrekking tot de zaak zijn al wel verschillende brandweerlieden verhoord. Volgens hen is er een geldinzamelingsactie georganiseerd om de commandant dood te rijden. Bovendien zou Schaap bedreigd worden door een motorbende. Inmiddels is de situatie volgens bronnen bij de politie zo erg, dat de commandant bewaking krijgt. 

Kritiek
Oud-politiecommissaris Schaap werd in 2016 aangesteld om het 'wittemannenbolwerk' binnen het brandweerkorps aan te pakken. De commandant krijgt sindsdien de nodige kritiek op zijn beleid, dat volgens velen binnen het korps te hard zou zijn.

Lees ook: Voorganger uit flinke kritiek op brandweerbaas Schaap: 'Grens is bereikt'

Bovendien zijn veel personeelsleden boos over Schaap's boude uitspraken over onder meer discriminatie, racisme en 'kinderachtig gedrag' bij de brandweer. 

Wat een schokkend verhaal in het AD over doodsbedreigingen aan de commandant van de brandweer. Je kunt het oneens zijn met elkaar maar dat geeft niemand het recht om te bedreigen. Schandalig. Sterkte Leen

— Elie van Strien (@elievanstrien) July 17, 2018