Stad

Groot gedeelte bruggen in de stad voorlopig dicht door aanhoudende warmte

24 juli 2018, 00.39 uur

De scheepvaart in de stad krijgt het door de aanhoudende hoge temperturen behoorlijk lastig. De bruggen op de zogenoemde Oostroute zullen vanaf morgen voorlopig dicht blijven. Er wordt morgen ook onderzocht of hetzelfde voor de Westroute moet gebeuren.

De bruggen waar het om gaat zijn de Berlagebrug, Hogesluis, Torontobrug, Nieuwe Amstelbrug, Magere brug, Walter Suskindbrug, Vas-Diazbrug, Hortusbrug, Scharrebiersluisbrug, Kortjeswantsbrug, Langedoks en Oosterdoksbrug. Ook de Jan van Galenbrug en de Sloterdijkerbrug zijn morgen gestremd vanwege het warme weer. 

'Op slot'
De bruggen zijn niet opgewassen tegen de hoge temperaturen en moeten daarom koel worden gehouden met water. Maar de komende dagen zal het zo heet worden dat deze methode geen zin meer heeft. 

'Door de langdurige en extreme hitte is het metaal van de bruggen, en soms tramrails, zodanig uitgezet dat ze "op slot" zitten', aldus Margreet Hoedjes, woordvoerder van de gemeente. Om ervoor te zorgen dat het wegverkeer niet stil komt te staan, wordt er voor gekozen de bruggen dicht te houden.

Westroute
Morgen worden de bruggen die op de Westroute liggen - onder andere de Wiegbrug, Schinkelbrug en Zeilbrug - onder de loep genomen. Hoedjes: 'Misschien dat we dan besluiten om de bruggen op deze route ook dicht te houden. De meeste pleziervaart kan natuurlijk nog wel gewoon onder de bruggen door.'