Start van hoofdcontent

112

nl

Recherche rolt netwerk van drugsdealende fietskoeriers op

26 juli 2018, 13.56 uur · Aangepast 26 juli 2018, 14.13 uur · Foto: Politie Amsterdam

De politie heeft mogelijk een omvangrijk netwerk van drugsleveranciers opgerold. Via fietskoeriers zouden deze dealers al jarenlang harddrugs verspreiden.

Afgelopen maandag hield de politie een 50-jarige restauranthouder uit Oost aan. De recherche deed al drie maanden onderzoek naar de man. In zijn woning aan de Pieter Nieuwlandstraat vond de politie een tas met heroïne, zakken met lege wikkels, meetapparatuur en ruim 16.000 euro cash.

Lees ook: VVD wil meldpunt voor nummers van drugskoeriers

Ook in de kluis van het restaurant lag contant geld, wat een aanwijzing is voor mogelijke witwaspraktijken. Bij de 30-jarige zoon van de restauranthouder trof de recherche een hennepplantage aan.

Zeker 25 bestellingen per dag
De recherche vermoedt dat de 50-jarige man een groep vaste fietskoeriers voorzag van harddrugs. Die zouden dat verkopen in stadsdeel Oost en een deel van de binnenstad. Het zou gaan om minimaal 25 bestellingen per dag. 'We vermoeden dat hij dat zeker al enkele jaren doet', zegt de teamleider van de recherche.

Behalve de 50-jarige restauranthouder is ook een 54-jarige koerier en zijn 60-jarige partner aangehouden. Mogelijk volgen er nog meer aanhoudingen.

Lees ook: 'De ondermijning van de stad door criminelen nadert een kritisch punt'

De recherche kwam de zaak op het spoor tijdens een ander onderzoek op de Oostelijke Eilanden. Die buurt heeft al jarenlang te maken met geweld uit de onderwereld. Nadat er een onschuldig slachtoffer viel op Wittenburg, riep burgemeester Jozias van Aartsen op om ook de drugshandel aan te pakken om criminaliteit tegen te gaan.