Start van hoofdcontent

Stad

nl

Bijzondere vangst in de Amstel: 'Ik dacht dat het een haai was'

26 juli 2018, 16.46 uur · Aangepast 27 juli 2018, 06.59 uur

Sportvisser Robert Leliveld werd gisteren verrast aan de Amstel. Hij had een steur van bijna een meter lang aan zijn hengel. 'Ik dacht dat het een haai was.'

Leliveld viste vanaf zijn woonboot aan de Oudekerkerdijk. Dat doet hij vaker, maar zo'n groot dier had hij nog nooit aan zijn hengel gehad. 'Ik zag eerst de rugvin boven water en dacht aan een haai. Maar het bleek een erg grote en sterke steur te zijn', vertelt de sportvisser.

De vis ging flink tekeer, vertelt Leliveld. ´Ik wilde het dier niet beschadigen en heb 'm daarom zo'n drie kwartier rond laten zwemmen tot ie moe werd.'Na dit zogenaamde 'drillen', kon hij de steur van de haak halen. Leliveld denkt dat het een zogenaamde Sterlet was, een type steur van origine afkomstig uit Eurazië.

Natuurkenner Martin Melchers noemt het een vrij bijzondere vangst. 'We hebben weleens een steur gevangen in de havens, maar het is voor het eerst dat ik dit over de Amstel hoor.' Hij vermoedt dat de vis uit het tuincentrum komt en door mensen is uitgezet. 'Ze schaffen de dieren dan aan voor in de vijver, maar een steur woelt alles om. Dat zijn ze dan weer snel zat.' Volgens Melchers kunnen steuren prima overleven in de Amstel.