Start van hoofdcontent
nl

Ook voetgangers en automobilisten merken veranderingen sinds opening Noord/Zuidlijn

31 juli 2018, 17.00 uur · Aangepast 1 augustus 2018, 15.57 uur

Het heeft even geduurd, maar inmiddels rijdt 'ie. Sinds 22 juli loopt de Noord/Zuidlijn als nieuwe OV-ruggengraat door de stad. De opening van de lijn ging gepaard met veranderingen in de rest van het openbaar vervoer en autoroutes door de binnenstad. Tijdens de eerste dagen sinds de opening zijn de veranderingen nog best een omschakeling voor sommige reizigers, constateert AT5's Op de Rit.

Om de overgang soepel te laten verlopen is het GVB-serviceteam dagelijks druk bezig om reizigers te helpen. En dat is niet overbodig, want alleen al negen van de vijftien tramlijnen hebben een nieuwe route gekregen of zijn geschrapt. Zo heet lijn 9 nu bijvoorbeeld lijn 19 en rijdt tram 14 niet meer door Bos en Lommer.

'Ik wist het van te voren, dus ik heb er rekening mee kunnen houden', aldus een frequente Lijn 9-reiziger. Tegen de verwachtingen van GVB-servicemedewerker Ate de Ruyter in, snapt de grootste groep tramreizigers de veranderingen goed. 'Een enkeling moeten we helpen, maar ik zie gewoon dat mensen weten dat ze lijn 19 moeten pakken om naar Artis te rijden. Ik ben er helemaal gelukkig van.' 

'Een rommeltje' bij de bussen
Maar op het busplatform van het Centraal Station heerst nog wel enige ontevredenheid onder reizigers voor wie de reistrajecten drastisch zijn veranderd. Zo noemt een reiziger de busveranderingen 'een rommeltje', met als grootste punt van ergernis dat ze nu moet overstappen. 'Dat ik eerst met de metro moet en daarna vervolgens weer een bus moet nemen, vind ik omslachtig', merkt ze op. 

Het Centraal Station voor voetgangers
Ook voor automobilisten en voetgangers zijn bepaalde routes in de binnenstad veranderd. Wie nu vanuit het Centraal Station de stad in loopt komt geen enkele auto meer tegen. Voorheen moesten voetgangers lang wachten bij het stoplicht en liepen mensen, naarmate de wachtende massa groeide, vaak toch door bij een rood stoplicht. 'Dat was best wel gevaarlijk, nu kan je gewoon lekker lopen', aldus een voetganger.

Voor automobilisten die normaal langs het Centraal Station reden, zijn de veranderingen fors. De auto’s die vanuit de stad komen rijden, moeten nu rechts om het station heen. Het verkeer dat vanuit de richting Haarlemmer Houttuinen komt, kan alleen nog de Nieuwezijds Voorburgwal oprijden. 'Laatst moesten we met de auto de stad in en dat ging best wel moeilijk, we moesten helemaal omrijden', aldus een voetganger. Maar deze maatregel is pas het begin van de plannen die het stadsbestuur heeft voor een drastische vermindering van auto’s in de binnenstad. 'Een autovrije stad? Prima', aldus een enthousiaste voetganger. 

Meer Op de Rit? Kijk hier alle afleveringen terug!

API