Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Nanninga na onthullingen over jihadronselaars: 'Die tenten moeten gewoon dicht'

2 augustus 2018, 19.25 uur · Aangepast 3 augustus 2018, 10.22 uur

Politieke partijen zijn verdeeld over de twee vermoedelijke jihadronselaars die jarenlang ongehinderd hun gang konden gaan. Volgens Forum voor Democratie moeten de twee moskeeën waar de vermeende ronselaars actief waren, snel worden gesloten. Denk staat daar lijnrecht tegenover en vindt dat de samenwerking tussen instanties beter moet worden.

NRC Handelsblad onthulde vandaag dat de twee vermeende ronselaars sinds 2012 allerlei functies in twee moskeeën en de konden uitvoeren en daar zieltjes konden winnen. Dit was mogelijk door een gebrekkige communicatie tussen de gemeente en de politie waardoor de twee nauwelijks in de gaten werden gehouden.

Zo dacht de gemeente dat er een politieonderzoek liep, maar de politie had dat onderzoek al snel afgesloten. Dit was weer niet bekend bij de gemeente. Ambtenaren en anti-terrorismecoördinator NCTV trokken vorig jaar aan bel over de 'onwenselijke' situatie. Die meenden dat de vermeende ronselaars 'zeer nadrukkelijke invloed hebben' op hun omgeving, waaronder ook kinderen. 

Lees ook: Nieuw onderzoek naar radicaliseringsaanpak na onthulling in NRC

Tenten dicht
FvD-raadslid Annabel Nanninga wil dat de gemeente radicaal ingrijpt. 'Het moet gewoon een keer klaar zijn. De Arrayaanmoskee en El Tawheedmoskee staan al jaren slecht bekend. Die tenten moeten gewoon dicht.'

Denk-raadslid Mourad Taimounti staat daar lijnrecht tegenover. 'Als justitie, politie, gemeente niet in staat waren deze jongens te herkennen, hoe kunnen kan je dan hetzelfde eisen van een moskee die vooral uit vrijwilligers bestaat?' Hij meent dat de samenwerking tussen gemeente, moskeeën en politie verbeterd moet worden zodat jongeren die dreigen te radicaliseren eerder worden herkend.

Onderzoek
Burgemeester Femke Halsema heeft al aangekondigd opnieuw onderzoek te zullen gaan doen naar de radicaliseringsaanpak.