Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Reddingsbrigade vertraagd door tas in schroef: 'Echt heel veel afval in grachten'

5 augustus 2018, 18.13 uur · Aangepast 5 augustus 2018, 18.48 uur · Foto: AT5

De Reddingsbrigade maakt zich kwaad over de gigantische hoeveelheid afval die tijdens de Canal Parade in het grachtenwater belandt. Los van milieuschade leidt al die troep ook tot vertraging voor hulpverleners, zo bleek toen er gisteren herhaaldelijk plastic in de schroeven van de reddingsboten terechtkwam.

'We werden opgeroepen om een vrouw op een van de Pride-boten in de Prinsengracht bijstand te verlenen', vertelt voorzitter Walter Weg van de Reddingsbrigade Amsterdam tegen AT5. 'Toen bleek dat er grote Albert Heijn-tas in de schroef zat.'

En wat een bende was het! ook in de grachten. Diverse malen een zak in de schroef van de reddingsboot gehad, ook tijdens een uitruk, waardoor wij flinke vertraging opliepen!

— RB Amsterdam (@rbamsterdam) August 5, 2018

Omdat die tas eerst van de schroef moest worden gehaald, kwam de betreffende boot twee à drie minuten later bij de onwelgeworden vrouw aan. 'Gelukkig was het niet levensbedreigend', vertelt Weg over de toestand van de vrouw die 'beroerd was geworden door de hitte'. 'Want dan zijn drie minuten echt heel lang.'

'Heeel veeel plastic'
Ook bij andere reddingsboten moest er plastic van de schroef worden verwijderd, al waren die boten op dat moment niet met spoed onderweg naar een melding. 'Er lag echt ontzettend veel afval', benadrukt Weg de omvang van de plastic soep in de grachten.  

Overigens zijn het niet alleen hulpverleners die klagen over de troep in het water. Ook schipper Frans Heijn, die met een elektrische salonboot over het IJ vaart, laat weten dat hij 'heeeel veeeel' plastic in zijn schroef heeft gehad. 

Heeeeel veeeel plastic in de gracht en in de schroef @ThePlasticWhale @waternet pic.twitter.com/U5GVy9Ps4L

— Frans heijn (@AdmiraalHeijn) 5 augustus 2018

Veel van het in het water gegooide of gevallen plastic is vandaag weer opgeruimd. Rond de 350 vrijwilligers, The Plastic Whale en Waternet sloegen vandaag de handen ineen om zoveel mogelijk plastic uit de gracht te vissen.

@ThePlasticWhale fishing plastic after #gaypride2018 in Amsterdamcanals today!! pic.twitter.com/SqmM3Z4VJL

— Circle Economy (@circleeconomy) August 5, 2018

Op een reguliere dag haalt Waternet zo'n 3.500 kilo afval uit de grachten. Naar verwachting is dat vandaag een veelvoud hiervan. 

@Waternet takes out 3500 kilos of trash out of these canals. Every. Single. Day. Hats off to you all, and thank you for your support this Sunday. Waternet will send a boat to pick up all the non-plastic trash we collect. All the PET plastics will be made into boats and furniture! pic.twitter.com/jCYHG2sLwB

— Plastic Whale (@ThePlasticWhale) August 4, 2018