Start van hoofdcontent

Stad

nl

Flybe-piloot slaat alarm bij naderen Schiphol

6 augustus 2018, 17.48 uur · Aangepast 6 augustus 2018, 19.18 uur · Foto: Flybe

Hulpdiensten zijn vanmiddag massaal uitgerukt naar Schiphol voor een verondersteld incident aan boord van een inkomend toestel vanuit het Engelse Southampton. Na de landing bleek het loos alarm, en maakten de hulpdiensten onverrichter zaken rechtsomkeert.

Het 'vooralarm groot' werd afgegeven omdat er sprake zou zijn van een calamiteit aan boord van de vlucht. De piloot van het betreffende toestel had om assistentie gevraagd, zo laat een woordvoerder van de Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) aan AT5 weten. 

Het enige vliegtuig dat vanmiddag vanuit Southhampton op Schiphol landde, betreft vlucht BE 1015 van Flybe. Volgens de website van Schiphol landde het toestel op tijd.

Schiphol bevestigt dat er melding was binnengekomen en dat uit voorzorg alle hulpdiensten eropaf werden gestuurd, maar kan net als LVNL niets over de aard van de melding zeggen.

Een Flybe-woordvoerder laat AT5 weten dat een vermoedelijk technisch mankement in een rookmelder op een van de toiletten de boosdoener was. De piloot heeft vervolgens 'alle benodigde voorzorgsmaatregelen genomen om veilig te kunnen landen'. 

Kort na de landing werd duidelijk dat de melding op een misverstand berustte, en werd de inzet van de hulpdiensten afgeschaald. De 78 passagiers hebben het toestel via de gebruikelijk weg verlaten.