Stad

NL
V

Zoenprotest maakt weggestuurde Justine trots: 'Ik ben veilig en gelukkig'

8 augustus 2018, 22.10 uur · Aangepast 9 augustus 2018, 08.15 uur · Foto: AT5

Het was een emotionele avond voor Justine, maar ze voelde zich enorm trots. Vanavond werd er voor de deur van het klooster van de Missionaries of Charity een zoenprotest georganiseerd voor de gevluchte Oegandese vrouw, die vorige week vanwege haar seksuele geaardheid weggestuurd werd uit het klooster.

'Ik ben zo trots momenteel. Ik ben veilig en ik ben gelukkiger dan de afgelopen vier dagen', zegt Justine tegen AT5. Organisator RozeLinks, een werkgroep van GroenLinks die zich inzet voor de LHBTIQ+-gemeenschap, riep zoveel mogelijk vrouwen op om te komen en met succes. Justine kon namelijk op veel steun rekenen.

'We zijn weg uit ons land gegaan om van de vrijheid hier te kunnen genieten. En om uit de kast te komen', zegt een actievoerster. 'We kunnen niet terug. We willen vrij zijn.'

'Mijn vrees is dat dit vaker voorkomt'
Thirza de Fockert, gemeenteraadslid van GroenLinks, denkt dat het nog steeds vaak voorkomt dat iemand uit LHBTIQ+-gemeenschap weggestuurd of geweigerd wordt door een opvang. 'Justine had het geluk dat ze bij ons op de boot zat, maar mijn vrees is dat dit vaker voorkomt. Dat willen we eerst in kaart brengen.' 

Lees ook: Vluchteling uit klooster gezet vanwege geaardheid: 'Ze is een gevaar'


De uit Oeganda gevluchte Justine werd vorige week vanwege haar seksuele geaardheid weggestuurd uit de 24-uursopvang in het klooster Missionaires of Charity. Toen de nonnen van het klooster erachter kwamen dat Justine lesbisch was, moest ze vertrekken. De geaardheid van Justine kwam ter sprake toen ze probeerde te regelen dat ze buiten de toegestane uren het klooster mocht verlaten. De Oegandese wilde helpen met het versieren van een boot voor de Pride. De boot was van RozeLinks, een werkgroep van GroenLinks.

Lees ook: Uit klooster weggestuurde Justine doet aangifte

Aangifte tegen klooster 
Maandag besloot Justine om aangifte te doen tegen het klooster. Het feit dat Justine geen verblijfsvergunning heeft, maakte voor de politie niet uit. 'We zien dat nu als twee losstaande zaken', zei de politie.