Stad

NL
V

Femke Halsema geeft toe: 'Ik reed door rood'

9 augustus 2018, 08.36 uur · Aangepast 9 augustus 2018, 13.38 uur · Foto: AT5

Femke Halsema ontdekte gisteren dat zij in haar nieuwe rol als burgemeester ieder moment van de dag alert moet zijn op haar voorbeeldfunctie. Ze fietste door rood en dat was meteen nieuws.

Haar foutje werd namelijk meteen gedeeld op Twitter. 'Burgemeester Halsema moet nog even wennen aan haar nieuwe publieke rol', schreef journalist Yelle Tieleman van het AD. 'Zie haar net op een druk kruispunt een rood stoplicht negeren.'

Burgmeester Halsema lijkt nog even te moeten wennen aan haar publieke rol. Zie haar net op een druk kruispunt een rood stoplicht negeren :)

— Yelle Tieleman (@YelleTieleman) August 7, 2018

Halsema reageerde in Editie NL. 'Ik geef het toe. Ik heb het gedaan. En ik zal het nooit meer doen', liet ze schriftelijk weten. De kijkers van het RTL-programma vonden het maar niks: maar liefst 67 procent van hen stelt dat Halsema's actie 'echt niet kan'.

'Hier gelden geen stoplichten'
Toch is door rood fietsen de gemiddelde Amsterdammer niet vreemd. Wat dat betreft is de actie van de nieuwe burgemeester niet zo opvallend. 'Het is Amsterdam toch, hier gelden niet echt voorrangsregels en stoplichten', geeft een aantal bewoners dan ook toe. 

Lees ook: Oud-advocaat is gedrag fietsers in de stad zat, daagt burgemeester

Maar mocht Halsema dergelijke ophef in de toekomst liever willen voorkomen, dan biedt het Nederlands Genootschap van Burgemeesters uitkomst. Met een cursus leert het genootschap nieuwe burgemeesters hoe ze slippertjes kunnen voorkomen.

Lees ook: Vrolijke teksten West tegen fietsen door rood

Halsema's woordvoerder zegt de uitnodiging af te wachten en wil nog niet vertellen of de burgemeester aan de cursus zal deelnemen.