Start van hoofdcontent

Stad

nl

Luxehotel Soho House verwijdert promofilmpje met 'Amsterdamse' heldinnen

14 augustus 2018, 14.01 uur · Aangepast 14 augustus 2018, 14.33 uur · Foto: Soho House Amsterdam

Een reclamefilmpje waarin het luxe hotel Soho House claimt de plek te zijn waar een nieuw stuk Amsterdamse geschiedenis geschreven wordt, is niet in goede aarde gevallen.

Vooral op Twitter wordt furieus gereageerd op wat volgens sommigen een 'schaamteloze' promotionele stunt is. Kort nadat de kritiek losbarstte werd het filmpje verwijderd van het YouTube-kanaal van het Soho House en later ook van videosite Vimeo.

Onderduikers in... Haarlem
In de video worden een aantal Nederlandse vrouwen geportretteerd die een belangrijke positie innemen in de Nederlandse geschiedenis. Zo wordt verzetsheld Corrie ten Boom opgevoerd in de promovideo. Samen met haar familie hielp ze joden onderduiken tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Lees ook: Enorm zwembad arriveert bij Bungehuis, ondanks onzekere toekomst hotel

'Walgelijk om de Jodenvervolging als marketingtool in te zetten voor een commercieel vastgoed project', reageert iemand op Twitter. Een ander: 'WTF Soho House? Wat komt er hierna? Een vestiging van het Anne Frank Huis open in jullie hotel?'. En weer iemand anders: 'Op de schouders van moedige A'damse vrouwen gaan staan, om je imago op te poetsen. Hoe durven jullie.'

I just threw up a little. https://t.co/XvmmfN3MTy

— Peter Kwint (@peterkwint) August 13, 2018

Niets met Amsterdam te maken
Maar de kritiek richt zich niet alleen op de commerciële belangen achter het filmpje. Ook vinden mensen de Amsterdamse insteek van het Soho House misleidend. Namen van Amsterdamse grachten worden bijvoorbeeld afgewisseld met vrouwelijke Nederlandse iconen die niets met de stad te maken hebben.

Lees ook: Hoop voor 'hotelstop'? 'Binnenstadbewoners krijgen meer mogelijkheden'

Zo is verzetsstrijder Corrie ten Boom wel in Amsterdam geboren maar groeide ze op in Haarlem. Ook het huis waarin ze onderduikers verstopte stond in die stad en niet in Amsterdam.

Amsterdam uitgejaagd
'[Amsterdammers] hebben Anna Maria van Schurman met open armen ontvangen', zegt de voice-over in de video. Van Schurman werd in 1636 als eerste vrouw toegelaten op een Nederlandse universiteit, alleen was dat niet een universiteit in Amsterdam, maar wel in Utrecht. Toen Van Schurman zich aansloot bij een mystieke sekte werd ze Amsterdam zelfs uitgejaagd, is te lezen op Wikipedia.

Ook Mata Hari wordt door het Soho House geportretteerd als 'voorbeeld' Amsterdammer. 'Op de Oudezijds Voorburgwal breken [Amsterdammers] harten net als Mata Hari.' Maar de geboren Friezin was alles behalve Amsterdams.

De video is geregisseerd door Glen Milner een vooraanstaande filmmaker die eerder documentaires maakte voor de BBC en National Geographic. Of het filmpje verwijderd is vanwege de felle kritiek, is niet duidelijk. Het Soho House heeft nog niet gereageerd.

Lees ook: 'Verboden' hotel en luxe club in centrum werft leden ondanks rechtszaak

1500 euro lidmaatschap
Het luxe hotel met zwembad op het dak, opende deze zomer haar deuren in het voormalige Bungehuis. Aan die opening ging een lange juridische strijd vooraf. Buurtbewoners zagen de komst van het hotel niet zitten. Zij vrezen voor geluidsoverlast.

Eind mei hakte de Raad van State de laatste knoop door: de komst van het Soho House was niet in strijd met de door de gemeente afgekondigde hotelstop. Kort daarna ging het hotel met exclusieve club open. De buurt organiseerde nog wel een laatste protest. Met grote zwembanden wilden ze baantjes gaan trekken in het zwembad op het dak. Maar het Soho House weigerde hen de toegang.

Mensen die gebruik willen maken van het hotel moeten 450 euro inschrijfgeld betalen. Daarnaast is ook een jaarlijks lidmaatschap van 1500 euro verplicht.