112

Zwerver die mensen willekeurig aanviel krijgt geen tbs

14 augustus 2018, 16.59 uur · Aangepast 14 augustus 2018, 17.15 uur

Whatsapp

De 57-jarige Jelle S. heeft, ondanks de nadrukkelijke wens van het Openbaar Ministerie (OM), van de rechtbank geen tbs met dwangverpleging opgelegd gekregen. De officier van justitie vertelde twee weken geleden dat de maatschappij lange tijd tegen de zwerver beschermd zou moeten worden.

Aanleiding voor de zware eis van justitie is het feit dat S. eind vorig jaar een willekeurig slachtoffer bijna voor de tram duwde en over twee andere daklozen het brandbare petroleum had gegooid. Vervolgens dreigde hij met een aansteker.

Lees ook: OM: Maatschappij moet beschermd worden tegen zwerver die mensen willekeurig aanvalt

Het OM vond daarnaast het feit dat Jelle S. een lang strafblad heeft aanleiding om tbs te eisen. Dat strafblad telt ongeveer twintig pagina's. Deskundigen noemden dat beeld tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak zorgwekkend en lieten weten dat er een gevaar is voor escalatie naar ernstiger geweld door S.

De rechtbank weegt het strafblad van S. anders, zo valt te lezen in het vonnis. Volgens de rechtbank is S. inderdaad de afgelopen vijf jaar eerder voor strafbare feiten veroordeeld, maar niet veelvuldig voor gewelddadige feiten.

Mishandeling
Ook denken de rechtbank en het OM anders over de juridische kwalificatie van het voor de tram duwen van de vrouw. Justitie vond dat er sprake was van een poging doodslag. De rechtbank oordeelt echter dat het een mishandeling is.

'Ter beoordeling van de vraag of sprake is van een poging tot doodslag of poging tot zware mishandeling, moet worden vastgesteld of er sprake was van de aanmerkelijke kans dat het gevolg – in dit geval de dood of het oplopen van zwaar lichamelijk letsel – zou intreden, en zo ja, of verdachte die kans heeft aanvaard. De rechtbank is van oordeel dat dit niet het geval is geweest', staat in de uitspraak.

Lees ook: Zwerver verdacht van twee gruwelijke moordpogingen

Het gooien van petroleum is volgens de rechter slechts een bedreiging en geen poging tot zware mishandeling. 'De rechtbank is van oordeel dat uit de bewijsmiddelen evenmin kan worden afgeleid dat verdachte de aansteker zo dichtbij aangevers heeft gehouden dat de aanmerkelijke kans bestond dat hij hen in brand zou steken, met zwaar lichamelijk letsel als gevolg.'

Zes maanden cel
Naast deze twee feiten is S. ook veroordeeld voor het beledigen van een agent. 'Jullie zijn een stelletje nageboortes. (...) Een vieze negerin! Wat kijk je nou? Willen jullie dat ik jullie wurg? Wat denk je nou? Ik ben een Jood! Stelletje nageboortes!', riep S. in september vorig jaar naar de politieman.

De rechtbank heeft S. een celstraf van zes maanden opgelegd met aftrek van de voorlopige hechtenis. Dat betekent dat hij, tegen de wens in van het OM, op korte termijn weer vrij is.

Whatsapp